„Scopul principal al campaniei este de a crește gradul de conștientizare asupra fenomenului corupției și de a descuraja practicile de dare și luare de mită, subliniind consecințele legale și sociale grave ale acestor fapte”, se arată pe site-ul instituției.
Sloganul campaniei, „E timpul să nu mai dăm şi noi ceva”, a fost conceput pentru a contracara mentalitatea românilor conform căreia rezolvarea unor situații se face și prin mijloace ilegale. „În centrul campaniei se află o serie de inițiative de comunicare care explică într-un limbaj simplu, accesibil și direct riscurile la care se expun cei care aleg să ofere sau să accepte mită”, spun oficialii MAI.
Mesajul „Pune stop corupției și contrabandei înainte să devină parte din viața ta!” atrage atenția românilor care dau sau primesc șpagă că riscă închisoarea. Cine vrea să semnaleze fapte de corupție o poate face la numărul de telefon 0800.806.806, pus la dispoziție de DGA „pentru raportarea anonimă și confidențială”.
75% dintre români consideră corupția o problemă larg răspândită. Totuși, mulți cetățeni nu semnalează autorităților aceste cazuri de corupție din mai multe motive, precum dificultatea de a dovedi faptele (29%), teama că persoanele implicate nu vor fi pedepsite (23%), lipsa protecției pentru denunțători (23%).
Codul Penal prevede la articolul 290, intitulat Darea de mită: „Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condițiile arătate în art. 289, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.