Din cauza pretului mult prea mare in raport cu veniturile, romanii stau prost pana si la consumul de cafea. Anual, un roman bea 2,3 kg de cafea, pe cand vecinii bulgari consuma 3,26 kg pe cap de locuitor, iar ungurii 3,54.
In ultimii ani s-a inregistrat o crestere substantiala a pretului cafelei, ca materie prima, ceea ce a determinat variatii semnificative, in sensul cresterii pretului produsului la raft, explica Gabriel Sidere, secretarul general al Asociatiei Romane a Cafelei (ARC).
Pe langa pretul ridicat, celelalte cauze ale consumului scazut vin si din lipsa surselor de informare asupra beneficiilor cafelei, mai spune Gabriel Sidere. El sustine ca, desi consumul din Romania este mult mai redus decat in alte state europene, nivelul va creste, impulsionat si de majorarea numarului de cafenele de pe piata interna. ‘In perioada comunista, cafeaua nu era un produs de lux, ci mai degraba un produs mistic, ceea ce s-a schimbat foarte mult in ultimii ani’, spune Sidere. La noi in tara cea mai mare pondere o are cafeaua prajita si macinata, insa specialitatile si cafeaua solubila au inregistrat, de asemenea, cresteri in ultimii ani.
‘In Suedia, de exemplu, pretul a crescut cu 23,7%, iar in Spania cu 18,31% in 2006, comparativ cu 2005. In Romania, din cauza reducerii accizelor, cresterea a putut fi compensata intrucatva’, a mai aratat Sidere. Potrivit ARC, care citeaza datele Organizatiei Internationale a Cafelei, in Austria consumul anual de cafea este de aproape 4,5 kilograme pe cap de locuitor, in Germania de 6,64 kilograme, iar in Polonia de peste 3 kilograme.
Schimbarea obiceiurilor de consum si cresterea veniturilor vor contribui, in timp, la alinierea Romaniei la nivelul mediu al consumului de cafea din Uniunea Europeana.