Adulții și copiii sau tinerii care călătoresc către țări din spaţiul Schengen vor avea nevoie de aceleaşi documente ca şi până în prezent. Diferenţa constă în faptul că nu vor mai exista controale asupra documentelor de către Poliţia de Frontieră la ghişeele special amenajate. Documentele vor fi prezentate doar la solicitarea poliţiştilor de frontieră aflaţi în aeroporturi şi porturi.
Totuși, se vor putea face controale în baza unei analize de risc, dacă sunt persoane pe care polițiștii le consideră suspecte, persoane date în urmărire sau sub control judiciar. Poliţiştii vor fi dotați cu telefoane cu softuri speciale cu care vor putea face verificări în bazele de date ale tuturor țărilor Schengen. De asemenea, vor rămâne controalele la bagaje.
Pentru deplasările către state non-Schengen condiţiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră.
Statele membre Schengen sunt: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, dar și Elveţia, Islanda, Norvegia şi Liechtenstein, care nu sunt țări membre ale UE.
Cum se combate infracționalitatea în cazul Air Schengen
Cornel Laurian Stoica, șeful Poliţiei de Frontieră, a explicat că angajaţi ai diverselor structuri din MAI pot face controale, dar aleatoriu, şi pot verifica documentele pasagerilor cu ajutorul unor telefoane conectate la „toate bazele relevante de date” naţionale şi ale Spaţiului Schengen.
„În toate terminalele vor fi patrule mixte de poliţişti, jandarmi, care vor veghea la siguranţa noastră. Vor face controale în baza unei analize de risc, dacă sunt persoane suspecte, persoane care ştim că sunt date în urmărire, sub control judiciar şi aşa mai departe. S-a dezvoltat o aplicaţie pe un terminal mobil, practic un telefon, cu care colegii mei pot verifica documentele persoanei şi vor observa dacă este una şi aceeaşi persoană, dacă există o alertă pe numele persoanei”, a afirmat şeful Poliţiei de Frontieră la Antena 3.
El a adăugat că datele din actul de identitate sunt căutate atât în bazele de date naţionale, cât şi în cele din Spaţiul Schengen. Dacă suspiciunile nu se confirmă, persoana îşi poate continua călătoria. În caz contrar, i se vor aplica măsurile legale.
Astfel, persoanele urmărite general sau internaţional vor fi reţinute şi predate autorităţilor, iar celor care se constată că au comis infracţiuni, adică deţin substanţe interzise, documente false sau falsificate sau sunt imigranţi ilegali, li se vor întocmi actele premergătoare cercetării penale.
Reguli pentru copii în cazul Air Schengen
Ca şi în cazul adulţilor, minorii nu vor mai efectua controlul de frontieră şi vor merge direct către poarta de îmbarcare. Ei nu vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spaţiul Schengen cu aceleaşi documente ca şi până în prezent.
Diferenţa constă în faptul că nu vor mai exista controale efectuate asupra documentelor de către Poliţia de frontieră, la ghişee special amenajate în acest sens. Documentele vor fi prezentate doar la solicitarea poliţiştilor de frontieră prezenţi în aeroporturi şi porturi.
Acte necesare la ieşirea din ţară pentru copii
Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare:
- document de călătorie valabil
- declaraţia autentificată a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi
- declaraţia autentificată a ambilor părinţi din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părinte
- doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliul sau reşedinţa stabilite în ţara spre care călătoreşte şi face dovada în acest sens
- dovada scopului declarat al călătoriei şi declaraţia autentificată prin care unul dintre părinţi îşi dă acordul pentru efectuarea călătoriei, când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei.
Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de:
- document de călătorie valabil
- declaraţie autentificată a ambilor părinţi din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate
- doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte
Pentru a verifica dacă cetăţenii români minori şi însoţitorii acestora sunt în posesia documentelor amintite, poliţiştii de frontieră pot face verificări aleatorii în incinta aeroportului. Dacă se constată că acestea nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieşirea din ţară.
Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligaţi să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către poliţistul de frontieră. Însă dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul.
Ce se întâmplă în aeroporturi
Pe 31 martie, primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza pe Aeroportul Henri Coandă – Otopeni vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zürich, München, Amsterdam, Geneva. Conform programului, acestea vor sosi în intervalul orar 0.05 – 1.00.
La nivel naţional, 17 aeroporturi şi 4 porturi maritime vor opera în condiţii Schengen. Două treimi din cursele înregistrate anul trecut pe aeroporturile din România au fost spre şi dinspre state Schengen.
Aeroportul Internaţional Craiova marchează intrarea României şi a Bulgariei în Air Schengen printr-un eveniment care va avea loc duminică, începând cu ora 11.00. La 11.30, va ateriza o cursă cu o delegaţie a oraşului Plevna, Bulgaria, condusă de primarul localităţii. Ulterior primii călători vor pleca de pe Aeroportul Internaţional Craiova în condiţiile pe care le presupune intrarea în Air Schengen, către aeroportul Charleroi, Belgia.
La aeroporturile Iaşi şi Timişoara au fost inaugurate vineri, 29 martie, noi terminale. Noul Terminal Schengen al Aeroportului Internaţional Timişoara are 8.000 mp şi poate procesa 800 de pasageri pe oră. Investiţia se ridică la 190 de milioane de lei, cei mai mulţi bani provenind din fonduri europene prin Programul Infrastructură Mare. La Iaşi, noul terminal are peste 30.000 de metri pătraţi, este dispus pe trei niveluri, fiind de peste zece ori mai mare decât terminalul T3 utilizat până acum.
Aderarea terestră la Schengen, incertă
Consiliul Uniunii Europene a votat pe 30 decembrie 2023, în unanimitate, admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen pe 31 martie 2024 doar cu frontierele aeriene și maritime. Nu există însă un calendar pentru accederea și cu granițele terestre, pentru că Austria se opune în continuare.
Surse guvernamentale au spus în decembrie 2023, pentru Libertatea, că accederea în Schengen terestru nu va avea loc mai devreme de 2025, iar premierul Marcel Ciolacu a susținut că acest lucru se va rezolva la finalul acestui an.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Costelll • 30.03.2024, 23:23
Lipsesc drepturile copiilor de a călători liber cu părintele care vrea. O nedreptate făcută în special celor ce încă suferă abuzurile unei societăți înapoiate.
Trandafir • 30.03.2024, 16:05
Apa de ploaie ! Timpul se pierde la controlul de securitate care ramane si la luarea bagajelor. Fanfaronada pentru politicieni. Problema este vama terestra pentru tiruri.