Compania Tönnies, care deţine abatorul din Guetersloh, aflat în centrul unui focar de coronavirus din nord-vestul Germaniei, a anunţat luni, 20 iulie, o serie de modificări de amploare în practicile de angajare la principalul său abator, relatează Agerpres, citând agenția DPA.
Potrivit sursei citate, Tönnies Holding a informat că, începând cu data de 1 septembrie, va oferi contracte de muncă full-time muncitorilor est-europeni, care formează cea mai mare parte a forţei sale de muncă. Până acum, aceşti muncitori erau angajaţi de către subcontractorii Tönnies.
Obiectivul este ca până la finele anului „toţi angajaţii din zonele cheie să fie angajaţi direct de companie”, a informat Tönnies într-un comunicat de presă.
De asemenea, compania a anunţat că intenţionează să închirieze spaţii de cazare pentru viitorii săi angajaţi permanenţi în zona din apropierea principalului său abator.
Compania germană a fost criticată pentru condiţiile mizere în care trăiesc muncitorii săi – sezonieri români și bulgari, în principal -, pentru că se crede că aceste condiţii au contribuit la răspândirea virusului.
Peste 1.500 de lucrători ai abatorului companiei Tönnies din districtul Guetersloh au fost infectaţi cu noul coronavirus, mulţi dintre ei fiind români.
Acest focar a forţat izolarea a circa 670.000 de persoane în respectiva zonă.
Descoperirea focarului de coronavirus la acest abator a declanşat o dezbatere cu privire la standardele din industria alimentară din Germania, precum şi cu privire la dependenţa de mână de lucru a muncitorilor emigranţi, în special din România.
Ministrul german al Muncii, Hubertus Heil, a criticat ceea ce el a numit sistemul de ”sub-sub-subcontractare” din abatoare şi a introdus noi legi care le obligă să angajeze personal în mod direct
În Germania, majoritatea abatoarelor lucrează cu firme subcontractoare care le furnizează muncitori emigranţi. De asemenea, chiar şi unele firme subcontractoare se bazează la rândul lor pe alte firme subcontractoare care le aduc muncitori.
În mod normal, abatorul firmei Tönnies din districtul Guetersloh, landul Renania de Nord-Westfalia, procesează între 12% şi 14% din efectivele de porci din Germania, fiind doar unul din cele 19 abatoare deţinute de grupul Tönnies în Germania.
Procuratura din oraşul german Bielefeld a anunţat vineri, 17 iulie, declanşarea unei anchete penale împotriva conducerii companiei Tönnies.