Românii din Italia reclamă faptul că nu le răspunde la telefon nimeni de la Consulat. Ei spun că țara în care se află face tot posibilul să își aducă cetățenii acasă, în timp ce autoritățile de la noi nu au făcut nimic pentru românii din Italia.
În 80% din cazuri Consulatul român din Italia nu răspunde la telefon. Românii de aici sunt ai nimănui, era necesar un Comitet de Urgență pe teritoriul Italiei pentru românii de aici. Noi avem probleme aici, nu putem suna de fiecare dată în țară, mai ales că nu prea răspunde nimeni la telefon
Carmen Costanda, din Milano:
„Ne-am revoltat că azi pleacă mai multe avioane din Italia să-și aducă cetățenii acasă. Statul român putea încheia un acord cu statul italian. Avioanele care pleacă să îi ia de aici pe românii care nu mai au loc de muncă și să-i aducă acasă”, mai spune Carmen Costanda.
”Nu vin în țară cei care au o viață aici, vin cei care nu mai au ce face”
Aceasta consideră că „ președintele Klaus Iohannis nu trebuia să fi făcut apel ca românii să nu vină acasă de Paște. Sunt români care lucrează sezonier, îngrijitoare ai căror angajatori au murit. Nu mai au unde să stea. Nu au nici internet, nu știu procedurile de la Consulat și nici nu pot trimite cerere, în contextul în care procedurile sunt greoaie.”
„Nu toți au o mașină. Nu sunt avioane, nu sunt autocare. Nu vin în țară cei care au o viață aici, vin cei care nu mai au ce face, nu mai au bani, nu mai au unde să doarmă. Deocamdată suntem câteva asociații care cazăm oameni nevoiași”, susține președintele Asociației din Milano.
Sunt și grupuri de turiști care au rămas blocate. Cerem un acord diplomatic între România și Italia. Avioanele italienești care pleacă de aici pentru cetățenii lor să ia români, să îi ducă în România, și apoi să ia cetățenii italieni care se întorc acasă.
Carmen Costanda, din Milano:
Primele zboruri care îi vor aduce pe români acasă
Grupul de Comunicare Strategică a transmis un comunicat în care anunță că autoritățile române sunt în căutare de soluții pentru a-i aduce acasă pe cetățenii din străinătate care nu mai au unde să stea.
O primă cursă va fi organizată dinspre Torino la data de 21 martie 2020.
Grupul de Comunicare Strategică:
Autoritățile îndeamnă cetățenii români să fie responsabili și să nu călătorească în străinătate decât în cazuri justificate.
Un senator spune că apelul românilor din străinătate e justificat
Senatorul de diaspora, Viorel Badea, spune că problema e reală și dorința românilor de a se întoarce acasă este justificată.
,,Sunt oameni care nu mai au unde să muncească, oameni care vor rămâne fără bani, trebuie aduși acasă, dar nu trebuie creată panică. Autoritățile caută soluții”, susține Viorel Badea.
Pe de altă parte, senatorul spune că cetățenii români din Italia trebuie să aibă răbdare și să sune de mai multe ori la consulat, până le răspunde cineva. Politicianul susține că sunt foarte multe apeluri și de aceea răspunsul vine mai greu.
”E și mai ieftin pentru stat să-i țină acasă în carantină”
,,Eu sunt în izolare și a trebuit să anunț DSP. Am sunat de 20 de ori până mi-a răspuns cineva. Am lăsat telefonul să sune din nou și din nou până am auzit o voce la celălalt capăt al firului. Sunt angajați puțini și apeluri multe”, povestește Viorel Badea.
Acesta a propus ca statul român să caute și soluții de a-i caza pe români în țările unde se află. A făcut un calcul. Cazarea ar costa 1.000 de euro pentru fiecare român, în străinătate.
Acesta mai spune că ,,Ar fi chiar mai ieftin decât să îi ții în carantină în România, unde costul pentru fiecare român este de 1.500 de lei, pe lună.”
,,Problema este însă că nu găsești locuri de cazare, mai ales în Italia. Hotelurile sunt închise, iar în chirie nu se încumetă nimeni să îi ia”, completează senatorul.
Zeci de mii de români plecați la cules de căpșuni, ar fi blocați în sudul Spaniei
Libertatea a aflat, de la surse politice, că sunt zeci de mii de români care sunt plecați la adunat de căpșuni în sudul Spaniei și care sunt blocați acolo.
,,Sunt aproape 30 de mii de români. Fermele se închid una câte una. A intrat poliția peste proprietari. La culesul de căpșuni, spațiul dintre oameni e foarte mic, rândurile sunt foarte apropiate și nu le mai pot permite să muncească în aceste condiții”, au declarat sursele.
Statul român va trebui să găsească soluții și pentru acești oameni.
,,Va fi foarte greu, vă dați seama ce înseamnă să transporți cu avionul zeci de mii de oameni?! E greu și cu autocare, multe granițe sunt închise.”, adaugă sursa.