Incepand cu 1 iulie 2007, vreme de 15 luni, sanatatea fiecarui roman va fi controlata in cadrul Programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei.
Programul va costa 300 milioane euro, bani din ‘taxa pe viciu’, ce au intrat in bugetul Ministerului Sanatatii si vor fi destinati special pentru aceasta actiune. Vor fi controlati atat cetatenii asigurati medical, cat si cei fara asigurare.
Programul se va derula in doua etape: 1 iulie 2007 – 30 iunie 2008 se vor prezenta la medicul de familie cetatenii nascuti in luna respectiva (cei din august in august, cei din septembrie in septembrie etc.), iar in perioada 1 iulie – 30 septembrie 2008 vor veni la medicul de familie toti cei ce nu au putut veni in prima perioada. Iata cum se va desfasura acest program:
-Vom primi acasa, in luna in care ne-am nascut, o scrisoare medicala si doua taloane. Cel pe care scrie ‘MEDIC’ ne asigura un control la medicul de familie (talonul va ramane la acesta), iar cel pe care scrie ‘LABORATOR DE ANALIZE’ ne asigura un set de investigatii (cardiace, hepatice, renale, diabet, anemii etc).
-Cu talonul ‘ANALIZE DE LABORATOR’, cetateanul se va prezenta la punctul de lucru stabilit sau laboratorul la care i se vor recolta analizele recomandate de medicul de familie. Pe spatele talonului, medicul de familie va scrie exact ce tipuri de analize vor fi efectuate.
-Daca in urma examenelor clinice si de laborator se suspecteaza existenta unei boli, persoana respectiva va fi trimisa la un medic specialist, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie.
Cine este exclus
-Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, vor fi excluse de la aceste controale medicale persoanele care in ultimele 30 de zile au efectuat investigatiile paraclinice mentionate in program, in laboratoare care indeplinesc conditiile stabilite de Ministerul Sanatatii.
-De asemenea, vor fi exclusi si bolnavii cronici cunoscuti, care in ultimele 90 de zile au efectuat toate aceste
investigatii.