Sociologii au realizat un barometru de opinie, dat publicitatii ieri de Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala. Relatiile cu maghiarii si rromii sunt mai degraba de colaborare decat conflictuale.
Solicitati sa atribuie o insusire populatiei majoritare, maghiarii spun in proportie de 39% ca romanii sunt religiosi, 38% spun ca sunt primitori si cumsecade, in timp ce 15% zic ca sunt dezbinati, 13% ipocriti. Despre romani cea mai buna parere o au rromii, care le atribuie cele mai multe calitati: cumsecade (51%), primitori (37%), harnici (35%), cinstiti (17%). In schimb, despre rromi sunt cele mai multe atribute negative. Jumatate dintre romani ii considera murdari, 50% hoti, 39% lenesi, 19% inapoiati. Maghiarii ii vad mai degraba lenesi – 48%, decat murdari – 47%. In cazul germanilor se aduna cele mai multe pareri bune: civilizati – 37%, harnici – 32%, intreprinzatori 30%, inteligenti – 30%, lipsind cu desavarsire atributele negative. Pentru evrei, principalele calitati sunt: spiritul intreprinzator, religiozitatea si inteligenta.
Mircea Kivu, sociolog, spune ca romanii din Transilvania sunt mult mai toleranti si mai „pozitivi” fata de maghiari, decat „regatenii”. 43% din transilvaneni spun ca relatiile cu maghiarii sunt de colaborare si 17% conflictuale, iar regatenii spun ca sunt de colaborare doar in proportie de 35% si conflictuale 22%.
La intrebarea „Vi s-a intamplat in ultimele 12 luni sa nu va ajunga banii pentru mancare?” doar 43% din maghiari spun ca au ajuns in asemenea situatie. In schimb, 67% din romani raspund afirmativ si nu mai putin de 88% din rromi. De altfel, tot ei raspund intr-o proportie covarsitoare ca nu lucreaza (84%), in timp ce romanii raspund afirmativ in 63% din cazuri, iar maghiarii 60%. In privinta optiunilor pentru partidele politice, doar 2% din maghiari ar vota PSD, 26% din romi si 26% din romani.
Studiul, realizat cu participarea a 2.000 de subiecti, esantioane egale de maghiari, rromi, romani din Transilvania si din alte zone, s-a desfasurat in perioada 16-30 octombrie si a fost finantat de Fundatia pentru o Societate Deschisa.

 
 

Urmărește-ne pe Google News