Expediţia Românească Annapurna 2014 este formată din Zsolt Torok (liderul expediţiei, alpinist recunoscut pe plan internaţional), Cristian Tzecu (artist fotograf, alpinist, cameraman, editor film), George Porancia (meteorolog, alpinist şi membru Salvamont Bran) şi Cătălin Neacşu (alpinist, primul român care a reuşit să atingă vârful unui munte de peste 8000 fără să fi ieţit înainte din ţară ).
Atingerea cu succes a vârfului Annapurna I înseamnă pentru România o performanţă deosebită şi o recunoaştere pe plan internaţional a alpiniştilor români, a echipelor româneşti. Până acum, vârful a fost atins de mai puţin de 200 persoane. Se spune că unul din trei alpinişti care au încercat să îl ecaladeze nu s-a mai întors la baza.
Intenţia este ca prin acest proiect să se reunească într-o singură echipă patru alpinişti români, cu performanţe şi experienţă în expediţii la peste 8000 metri şi să se folosească reuşita lor în ascensiunea celui de-al zecelea vârf al lumii pentru a promova la nivel mondial alpinismul românesc şi a mediatiza lupta de zi cu zi a persoanelor cu dizabilităţi.
La nivel mondial, Annapurna se află în primele cinci vârfuri ca dificultate de escaladă alături de K2, Nanga Parabat, Kangchengunga şi Dhaulagiri. Annapurna I (Zeiţa Recoltelor în sanscrita), de 8091m, face pare dintr-un lanţ muntos de 55 km, care include treisprezece vârfuri de peste 7000 metri. Celebritatea sa este dată de faptul că a fost primul vârf de peste 8000 metri atins, în 1950, de o echipă franceză, fiind un munte din Top 5 din cauza dificultăţilor ascensiunii.
Zsolt Torok ne-a precizat: „Pe munte, unde lumea verticalelor diferă de lumea orizontală prin simplul fapt că în loc de orizontală e cam verticală, înţelegem că totul se bazează pe psihicul omului. Când prognoza e bună şi intervine o fereastră de vreme bună, se porneşte asaltul final ca la război…”
Cătălin Neacşu (alipinist, Manager Office Distribution): „Lumea se întreabă de multe ori de ce renunţ la slujba mea de birou pentru a-mi risca viaţa pe munte. Şi acum nu pe orice fel de munte, ci chiar pe unul de 8000 de metri! Este simplu: pasiunea pentru escalada va învinge întotdeauna! Nu îi pot lăsa singuri pe co-echipierii mei şi sunt mândru ca vom purta steagul României la înălţime”!
George Porancea (meteorolog la Omul): „Este pentru noi o onoare, dincolo de pasiunea noastră, de a transmite un mesaj şi de a fi reprezentanţii României pe Acoperişul Lumii, cum se mai numeşte Himalaya. Ne mândrim, de asemenea, să tragem un semnal de alarmă asupra problemelor persoanelor cu dizabilităţi, un semnal pe care noi îl considerăm extrem de necesar şi normal”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro