„În acest moment, la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor există un proiect de lege care te afectează direct pe tine. De acum încolo, dacă trimiţi bani în România, orice sumă peste 1.000 de euro trebuie justificată cu documente, de tine sau de cei care primesc bani. În caz contrar, Liviu Dragnea, gaşca lui din Teleorman şi instituţiile pe care le patronează îţi vor confisca aceşti bani. Sfatul meu este să fii foarte atent ce faci de acum încolo, cum trimiţi bani în ţară sau dacă mai trimiţi bani în ţară. Şi ai grijă, anunţă-i şi pe cei de acasă şi anunţă toţi românii, ca să ştie şi ei ce li se pregăteşte în ţară”, a anunţat Florin Cîţu, într-o postare, sâmbătă, pe Facebook.

Citește aici proiectul de lege

Proiectul de lege la care se referă senatorul PNL se intitulează LEGE pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative și a fost postat pe pagina Oficiului în luna ianuarie.

Potrivit proiectului, entităţile raportoare au obligaţia de a identifica şi evalua riscurile activităţii desfăşurate referitoare la expunerea la spălarea banilor şi la finanţarea terorismului luând în considerare factorii de risc, inclusiv cei referitori la clienţi, ţări sau zone geografice, produse, servicii, tranzacţii sau canale de distribuţie.

La capitolul III – Obligaţii de raportare, se arată că, ”pentru activitatea de remitere de bani, entităţile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 1.000 euro.”

Capitolul IV intitulat Măsuri de cunoaștere a clientelei precizează că instituţiile de credit şi instituţiile financiare nu vor furniza conturi sau carnete de economii anonime, pentru care identitatea titularului sau a beneficiarului real nu este cunoscută şi evidenţiată în mod corespunzător.

Entităţile raportoare sunt obligate să cunoască identitatea entităţilor de la care primesc fonduri în cuantum mai mare decât echivalentul în lei a 1.000 de euro.
Cine sunt entitățile raportoare:
a) instituţiile de credit persoane juridice române şi sucursalele instituţiilor de credit persoane juridice străine;
b) instituţiile financiare persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor financiare străine;
c) administratorii de fonduri de pensii private, în nume propriu şi pentru fondurile de pensii private pe care le administrează;
d) furnizorii de servicii de jocuri de noroc;
e) auditorii, experții, contabili și contabilii autorizati, cenzorii, persoanele care acordă consultanţă fiscală, financiară, de afaceri sau contabilă;
f) notarii publici, avocaţii, executorii judecătoreşti, alte persoane care exercită profesii juridice liberale
g) prestatorii de servicii şi furnizorii de servicii
h) agenţii, dezvoltatorii imobiliari și evaluatorii imobiliari, inclusiv persoane fizice
i) fundaţiile şi asociaţiile, federaţiile, inclusiv orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial
j) alte persoane fizice, persoane juridice şi entități fără personalitate juridică care comercializează bunuri, în măsura în care efectuează tranzacţii în numerar a
căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro.
Entităţile  sunt obligate să transmită un raport pentru activitate suspectă exclusiv Oficiului dacă acestea cunosc, suspectează sau au motive rezonabile să suspecteze că bunurile/fondurile, indiferent de sumă, provin din săvârşirea de infracţiuni sau au legătură cu finanţarea terorismului sau persoana sau împuternicitul/reprezentantul/mandatarul acesteia nu sunt cine pretind a fi sau informaţiile pe care entitatea raportoare le deţine pot fi relevante pentru
investigarea unei infracţiuni sau pot folosi pentru impunerea prevederilor prezentei legi.

Este prevăzută şi o perioadă de maximum trei zile lucrătoare de la momentul în care persoanele fizice au efectuat tranzacţia, în care acestea să raporteze informaţii la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

Inițiatorii precizează că se impune transpunerea în legislaţia internă a Directivei /(UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivei 2006/70/CE a Comisiei, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 05 iunie 2015.


Citește și: VIDEO / SUA și aliații au bombardat Siria după presupusul atac chimic


 
 

Urmărește-ne pe Google News