Este vorba despre un proiect care a va fi implementat până în anul 2023 și va fi finanțat din fonduri europene cu peste 80 de milioane de euro, potrivit Agerpres.

Proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată este unul regional, care vizează și județul Cluj, valoarea totatlă a investiției fiind de 422 de milioane de euro, din care investiția din Sălaj este de 82,5 milioane de euro, consilierii județeni aprobând miercuri, în unanimitate, într-o ședință extraordinară, contribuția de 2%, respectiv 1,4 milioane de euro.

„Investiţia pentru judeţ înseamnă o aducţiune nouă de apă de aproape 280 de kilometri. Principalul beneficiu este această aducţiune care va permite o alimentare cu apă de calitate şi în condiţii de siguranţă a întregului judeţ, practic, pentru că beneficiarii investiţiilor, sub cele două forme – alimentare cu apă şi canalizare sunt 42 de UAT-uri din judeţul Sălaj. Celelalte, care nu sunt în proiect au sisteme proprii construite deja sau au apreciat că nu le aduce un beneficiu această construcţie”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc.

Acesta a afirmat că proiectul va duce la o creștere a conectării populației la alimentarea cu apă de la 79%, cât este în prezent, la 97,6, iar pentru canalizare de la 89,5%, la circa 98%.

În urma investiției, însă, va fi și o majorare a tarifelor pentru populație.

„Planul de evoluţie a tarifelor, pentru anii 2018-2019: se propune o majorare de circa 10% la apă şi la canalizare apoi, în următorii patru ani creşterile sunt simbolice. De la 1 ianuarie 2019, TVA-ul la canalizare practic se reduce de la 19% la 9%, deci o diminuare de 10% care estompează majorarea pentru anii 2018-2019”, a mai spus președintele Consiliului Județean Sălaj.


Citește și: Vodafone concediază 1.700 de angajați pentru a-i înlocui cu roboți. Mulți dintre ei vor fi din România (Financial Times)


 

Urmărește-ne pe Google News