Austria a plătit într-un singur an, în 2015, aproximativ 250 de milioane de euro pentru copiii cetățenilor din Uniunea Europeană care își desfășoară activitatea în această țară. Suma imensă pe care o dau austriecii pentru copii altor cetățeni din UE li se pare guvernanților de la Viena foarte mare. De aceea, s-au gândit să limiteze efortul bugetar în acest sens.
Concret, potrivit presei austriece, Executivul intenționează să reducă alocațiile în funcție de nivelul de trai din țara de proveniență. Ministrul de Externe al Austriei, Sebastian Kurz, împreună cu Sophie Karmasin, omologul său de la Ministerul Muncii, au elaborat un proiect de lege prin care să fie tăiate, începând cu 1 ianuarie 2018, alocațiile cetățenilor UE care lucrează în această țară, dar care și-au lăsat acasă familiile sau copiii.
„Punem capăt nonsensului de a plăti alocații copiilor care nici măcar nu trăiesc în Austria. Fiecare copil ar trebui să merite aceeasi sumă, dar 150 de euro valorează mai puțin în Austria decât în România”, a spus ministrul Sophie Karmasin.
Orice părinte român care lucrează legal în Uniunea Europeană obţine alocaţie pentru copii. E un drept din legislaţia comunitară.Pentru a intra în posesia banilor, părinții trebuie să completeze un formular european special, E411, și să-l depună la instituţia care se ocupă de plata prestaţiilor familiale în ţara în care lucrează. De acolo, documentul ajunge în România la Agenţia de plăţi sociale. Copiii primesc alocaţie de la un singur stat sau, după caz, vor beneficia de o diferenţă din ţara care oferă un sprijin mai mare.
Oficial, peste 80 de mii de copii din România aveau părinţii la muncă în străinătate, la sfârşitul anului trecut. Toţi cei care pleacă peste hotare sunt obligaţi să anunţe Protecţia Copilului.