Natalia Ursu nu a dormit nicio clipă pentru că dronele lansate de Rusia îi zburau deasupra casei. „Se auzeau bubuituri, s-a ridicat un fum negru în jur. Am ieșit în câmp de frică, nu știam ce să fac. La un moment dat am și filmat cu telefonul o dronă care zbura deasupra localității”, povestește Natalia Ursu.

Cum se aud dronele rusești care au lovit în portul Ismail:

Toți se rugau lui Dumnezeu pe fundalul bubuiturilor

„I-am sunat pe mai mulți români din zonă, nimeni nu dormea. A fost o noapte albă, dominată de frică. Unii au ieșit din case, din blocuri și au stat pe câmpuri sau chiar în stradă, alții s-au ascuns în beciuri. Toți se rugau necontenit lui Dumnezeu pe fundalul unui zgomot foarte mare și a bubuiturilor”, povestește cadrul didactic de etnie română din regiunea Odesa. 

Natalia Ursu. Fotografie din arhiva personală

Bubuiturile din port s-au făcut auzite și în comunele cu vorbitori de limba română care se află mai departe de Ismail, cum ar fi Reni sau Chilia. „În drumul lor spre țintă, dronele trec deasupra caselor noastre. Ele zboară foarte jos ca să nu fie observate de armata ucraineană. Se produce un vuiet puternic în întreaga regiune Odesa. Este înspăimântător”, explică cadrul didactic.

Apropierea de România îi făcea pe oameni să creadă că sunt în siguranță

Natalia Ursu constată cu întristare că orașul Ismail, care era un important adăpost pentru persoanele strămutate intern din alte regiuni ucrainene pe unde trece prima linia a frontului, s-a transformat într-un loc neliniștit și nesigur.

„Speram că suntem în siguranță la Ismail datorită faptului că ne aflăm la un pas de România. Astăzi nu mai suntem siguri de nimic”, susține profesoarea. 

După o noapte de coșmar, nimeni din locuitorii orașului Ismail și a localităților din jur nu se gândește să-și părăsească casele, în ciuda oboselii mari cauzate de invazia Rusiei.

„Etnicii români nu pleacă de pe pământurile lor. Toți își pun speranța în Dumnezeu, se roagă și se gândesc la pace”, menționează coordonatoarea Centrului de Informare al României de la Universitatea Umanistă de Stat din Ismail.

Potrivit ultimului recensământ al populației din 2001, în regiunea Odesa locuiesc circa 124 de mii de vorbitori de limba română, majoritatea dintre care s-au declarat etnici moldoveni.   

 
 

Urmărește-ne pe Google News