Românii din Republica Moldova și alte state non-UE ar putea avea acces pe piața muncii din România. Deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, împreună cu deputatul Petru Movilă, vicepreședinte al Grupului parlamentar al PMP, precum și alți numeroși colegi parlamentari au inițiat un proiect de lege care va deschide piața muncii din România pentru românii din Republica Moldova și alte state nemembre ale Uniunii Europene.
Inițiativa legislativă are impact pozitiv atât pentru piața muncii din România, cât și pentru etnicii români din comunitățile istorice din afara granițelor și vizează completarea Ordonanței Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.
Proiectul prevede completarea OG nr. 25/2014 cu o nouă literă, având următorul cuprins: “n) străinii vorbitori de limbă română de nivel B1 sau B2, cetățeni ai Republicii Moldova și ai altor state în care există comunități de români, care pot fi încadrați în muncă pe teritoriul României pe o perioadă de cel mult 1 an”.
Această prevedere elimină obligativitatea obținerii de către angajator a avizului de angajare în cazul românilor din state non-UE.
”La angajarea cetățenilor din afara Uniunii Europene sau a Spațiului Economic European există o serie de pași care trebuie parcurși de către angajator și de către persoana fizică cetățean non-UE.În primul rând, este precizat faptul că persoanele cu cetățenia unui stat non-UE pot fi angajate pe teritoriul României la un singur angajator, persoană fizică sau juridică și numai în limita contingentului anual aprobat prin hotărâre de Guvern. În conformitate cu Ordonanța Guvernului nr. 25/2014, străinii cu şedere legală pe teritoriul României pot fi încadraţi în muncă în baza avizului de angajare obţinut de angajatori în condiţiile ordonanţei mai sus menționate. Avizul de angajare se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări la cererea angajatorului dacă sunt îndeplinite condiţiile generale și speciale prevăzute de ordonanţă în funcţie de tipul de lucrător.Procedura privind obținerea avizului de angajare pentru persoanele provenite din spațiul non-UE este complexă, de lungă durată și implică costuri ridicate. Toate aceste aspecte au un impact negativ asupra angajatorului și asupra dezvoltării economiei la nivel local”, spun inițiatorii.
Potrivit celor de la PMP, migrația forței de muncă din România în alte state UE, unde condițiile de muncă sunt atractive și mai bine remunerate, conduc la un deficit de forță de muncă autohton tot mai accentuat așa cum rezultă și din studiile efectuate în ultimul an de către analiștii din domeniu.
”Angajatorii români sunt nevoiți să încadreze cetățeni străini într-un timp foarte scurt.Propunerea legislativă completează OG nr. 25/2014 cu prevederea legală conform căreia străinii vorbitori de limbă română de nivel B1 sau B2, cetățeni ai Republicii Moldova, Ucrainei și Republicii Serbia, dar și din statele balcanice sau alte state pot fi încadrați în muncă pe teritoriul României pe o perioadă de cel mult 1 an, fără a fi necesară obținerea avizului de angajare de către angajator. Considerăm că propunerea legislativă va aduce beneficii economiei românești şi va crea oportunități de colaborare mai strânse cu statele vecine. Această inițiativă este binevenită în contextul economic și social actual la nivel european și global”, a precizat deputatul Constantin Codreanu.
România importă forţă de muncă din Sri Lanka şi Vietnam, după ce sute de străini au dat curs ofertelor generoase din țara noastră. Oamenii de afaceri se confruntă de câțiva ani cu o lipsă acută de muncitori în domeniul construcțiilor, serviciilor şi în agricultură.
Mulţi români au plecat din ţară pentru salarii mai bune, iar locul lor este ocupat acum de vietnamezi, chinezi sau turci. Pentru a putea să muncească legal în ţara noastră, imigranții din Asia de Sud-Est trebuie să obțină avizul Inspectoratului General pentru Imigrări, iar angajatorul lor trebuie să dovedească faptul că a încercat să angajeze cetățeni români, însă nu a existat interes, dar şi că poate să plătească un salariu de cel puțin 2.000 de lei în mână.

Citește și: VIDEO | Ce fac stewardesele după ce coboară din avion. Iată cum îşi petrec timpul liber însoţitorii de bord

 
 

Urmărește-ne pe Google News