„Noi am ridicat orasul asta”
La un colt de strada, doi tineri mesteresc ceva pe sub o masina care pare destul de „rasarita”. Usile sunt larg deschise, lasand sa razbata o manea chinuita, dar data aproape la maxim. Cativa metri mai incolo, niste femei care abia cara niste plase burdusite de cumparaturi sporovaiesc, evident pe romaneste. Scena e banala daca ar descrie un peisaj de undeva, din Romania. Se petrece insa in Coslada, o suburbie a Madridului. Suburbia romanilor. Ai ajuns in Coslada si nu stii boaba de spaniola? Chiar nu e nici o problema! Oricat ai stalci cuvintele, tot intalnesti pe cineva care iti raspunde intr-o spaniola la fel de vaga. si ghicesti imediat ca poti „comuta” pe romana. Sunt atat de multi romani aici, incat nu exista sa nu auzi vorbindu-se in limba ta pe strada.
„Suntem cam 14.000, daca nu si mai multi. Sa stiti ca noi, romanii, am ridicat Coslada”, imi spune mandru un barbat intre doua varste, care e deja de mai bine de cinci ani in Spania. „Muncim din greu, ii imbogatim pe spanioli pentru ca le platim bani grei pentru chiria apartamentelor in care locuim, cumparam pe rupte din magazine, pentru ca stiti cum suntem invatati noi romanii, gatim cel mai mult acasa, ca poti sa tragi si o saptamana dintr-o oala de ciorba, nu?”.
Cu chiriile intr-adevar nu e de glumit. Familia Zaharia, doi soti romani care si-au adus si baiatul in Spania, plateste 900 de euro pe luna pentru un apartament. Are trei camere, ce-i drept, iar ei nu folosesc decat una. in celelalte stau alte doua familii, asa ca toate cheltuielile se impart la trei. „Asa fac cam toti romanii. Spaniolii sunt incantati sa le inchirieze casele romanilor si stiti de ce? Fiindca noi lucram in constructii si ne pricepem sa le mai punem la punct apartamentul. Mai facem o zugraveala, mai schimbam niste instalatii, asa ca ei ies in castig”, explica barbatul. Mai in gluma mai in serios, imi destainuie si cum poti sa recunosti din strada in ce apartament locuiesc romanii: „unde vedeti rufe intinse la uscat, acolo e casa de romani”.
Nici munca nu e floare la ureche. Majoritatea barbatilor romani care au ales sa-si caute de lucru prin Spania si-au gasit serviciu in constructii. Femeile nu stau nici ele degeaba. isi gasesc foarte usor serviciu ca „fata-n casa”. „Suntem muncitoare, ne tinem de treaba si stim sa facem de toate. Senoritele spaniole sunt multumite de noi. Cand vine cate o fata aici in Coslada si pune anunturi „fata din Romania, caut de lucru”, imediat primeste oferte”, povesteste Nela. Un lucru este clar. Romanii din Spania au stiut sa-si recreeze cum s-au priceput mai bine un univers al lor. Nici nu e greu cand in aceeasi localitate, nu foarte mare, sunt 14.000 de romani.
Oficial, in Spania sunt circa 300.000 de romani. Neoficial, cifra lor este insa cu mult mai mare, pentru ca nu toti sunt luati in evidente la primarii si nici nu lucreaza cu acte-n regula. „Din cei 300.000 de romani, 146.000 sunt luati in evidenta de primariile oraselor unde locuiesc. O parte dintre acestia, peste 73.000, au rezidenta, adica drept de sedere si lucru”, ne-a explicat consulul Romaniei la Madrid, Nicu Stan.