Cuprins:
Reîntoarcere în România
Concret, datele oficiale ale Institutului Național de Statistică (INE) relevă că numărul românilor înregistrați în Spania a scăzut de la 897.203 în 2012 la 627.478 în 2023.
Motivul principal al acestui „exod în sens invers” este legat de schimbările economice din Spania, dar și de oportunitățile oferite de România în prezent.
„Deschiderea granițelor, rata scăzută a șomajului și tradiția i-au determinat pe mulți români să se întoarcă la locul de origine pentru a deschide noi afaceri”, relatează jurnaliștii spanioli.
Spania nu mai este paradisul muncii care a fost cândva, mai spun ei.
„România a devenit un loc cu mare potențial și prevăd o întoarcere masivă a românilor acasă în următorii ani”, susține Silvia Marcu, cercetător senior la Institutul de Economie, Geografie și Demografie al CSIC.
Spania, refugiu la începutul anilor 2000
Plecarea multora dintre cei care au venit în Spania în primii ani ai mileniului este, în multe cazuri, legată de evoluțiile economice din ambele țări.
Deși Spania a fost un loc de refugiu economic pentru români, în special în perioada de boom economic din anii 2000, criza economică globală și schimbările recente în piața muncii au făcut ca, astăzi, România să devină o opțiune mai atractivă.
De asemenea, migrarea este influențată de o rată a șomajului mult mai mică în România comparativ cu Spania.
Rata de 5,4% a șomajului în România este semnificativ mai scăzută decât în Spania, unde șomajul a fost de 11,21% în ultimul trimestru din 2024.
Un alt factor care contribuie la întoarcerea românilor este dorința de a dezvolta afaceri în România, după ce au dobândit experiență și economii.
Costel Enache, un român care a trăit în Spania timp de 30 de ani, a ales să își deschidă o afacere în domeniul cabanelor din lemn în Valea Prahovei, folosindu-se de abilitățile acumulate în Spania.
„Într-o zi, m-au trimis în Asturias să construiesc o cabană din lemn și astăzi îmi conduc propria afacere de cabane în Valea Prahovei, una dintre cele mai frumoase zone ale României.
Spania m-a ajutat să fiu ceea ce mi-am dorit să fiu: o persoană care desfășoară activități independente”, spune românul.
„Este din ce în ce mai greu să menținem o afacere”
Comunități românești importante, precum La Elipa în Madrid, Coridorul Henares, Catalonia sau Valencia, continuă să fie un loc de refugiu pentru românii care au emigrat în Spania.
Însă, la 20 de ani de aflux masiv de români, economia din Spania a încetat să mai fie atât de seducătoare.
Viorel și partenerul său Valentin sunt proprietarii restaurantului La Bunica, având preparate din bucătăria tradițională românească.
„Aici este din ce în ce mai greu să menținem o afacere, avem senzația că muncim doar pentru a plăti impozite către stat”, spune Valentin, care a ajuns în Spania după 2002.
Unii români aleg să își întemeieze o afacere acasă, iar alții își construiesc case, îmbinând tradițiile românești cu lecțiile învățate în Spania.
Cercetătoarea Silvia Marcu descrie un adevărat „fenomen” pe care l-a depistat în ultimii ani.
Odată ce împlinește 35 sau 40 de ani și „cu economiile și experiența de muncă acumulată”, emigrantul român se întoarce în patria sa cu planul de a deschide o afacere în care va pune în practică tot ceea ce a învățat în Spania.
România este acum privită ca un loc cu mai multe oportunități și, cu toate că legăturile cu Spania rămân puternice, tot mai mulți români aleg să își continue viața acasă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Dan999 • 08.01.2025, 19:41
Ideal este sa te intorci in tara ta! Toti cei care au plecat au diverse motive pentru care au facut-o. "Placerea" de-a fi emigrant este un nonsens. Reintoarcerea in paradisul "fostilor" care sint "actuali", este din pacate un alt nonsens. Cunosc personal citiva "fosti", care astazi o duc si mai bine pentru ca au devenit "actuali". Un om cinstit din pacate, nu s-ar amesteca in pleava asta.
misu50 • 08.01.2025, 12:44
Nu imi fac iluzii, din aia 250.000 care au plecat din Spania, pana in 20.000 or fi ajuns in Romania, restul s-au oprit prin Europa...