11 martie 2004 a fost ziua fatidica pe care zeci de mii de romani nu si-o vor scoate din minte niciodata. In acea dimineata, 16 romani si-au pierdut viata, dupa ce 13 bombe au explodat in trenurile de navetisti. La trei ani de la atentat, oamenii inca se urca tematori in trenurile arhipline. Printre ei, mii de romani.

Exploziile ucigase au avut loc simultan, intre 7:39 si 7:42, ora locala, in statiile madrilene Atocha – care este de altfel cea mai mare si mai aglomerata din Madrid -, El Pozo del Tío Raimundo si Santa Eugenia  si o a patra in calea Téllez, spre Atocha. Fortele de securitate au gasit si alte trenuri incarcate cu explozibil, pe care le-au detonat controlat. Atacul a produs cel putin 199 de morti – dintre acestia 191 in momentul efectiv al exploziilor – si 1.467 raniti.

Victimele au primit vize de sedere

In zona Alcala de Henares, unde au avut loc atentatele, traiesc, conform unor estimari oficiale, peste 30.000 de romani. Numarul acestora creste de la an la an. Peste 400 de romani care au avut de suferit de pe urma atentatelor – fie au fost victime sau rude de gradul intai ale acestora – au primit vize de sedere temporara, urmand ca in 2009, dupa cinci ani, sa li se acorde cetatenia. Multi dintre cei raniti sustin insa ca autoritatile spaniole nu-i baga in seama, aducandu-si aminte de ei doar in preajma zilei de 11 martie, la comemorare.

Alexandru si Gabriela, doi dintre romanii ucisi in explozie

Un tanar de 18 ani s-a numarat printre romanii care au pierit in atentatele de la Madrid. Alexandru Suciu Ratiu era din Blaj si plecase cu numai cateva luni inaintea tragediei in Spania. Fusese chemat de mama si de fratele mai mare, care locuiau in Alcala de Henares. Baiatul se angajase ca mecanic auto la un atelier din Madrid. In nefasta dimineata de joi, 11 martie 2004 se indrepta spre serviciu, aflandu-se chiar in vagonul care a explodat. Trupul i-a fost carbonizat, fiind mai tarziu identificat doar dupa probele ADN.

Gabriela Dima, originara din Ramnicu Valcea, avea 36 de ani si plecase si ea in Spania pentru un trai mai bun. A murit in aceeasi tragedie, alaturi de ceilalti romani.

Doreau sa-si construiasca un viitor

Rudele unora dintre cei 16 morti in atentatele de la Madrid au povestit dupa tragedie ca romanii isi pusesera toate sperantele in Spania, pentru a-si construi un viitor mai bun. Au renuntat la familii si prieteni pentru a merge la peste 1.500 km departare. Scopul era mereu acelasi: sa castige banii necesari unui trai decent.

-Mariana Negru a plecat din Cluj pentru a castiga mai bine si sa-si faca un rost, in ciuda rugamintilor insistente ale parintilor de a ramane acasa.

-Livia Bogdan, din Ramnicu Sarat, planificase sa se marite in toamna lui 2004, cu banii pe care spera sa ii stranga in strainatate.

-Stefan Modol, din Teius, judetul Alba, a lasat familiei amintirea unui tata devotat, plecat sa munceasca pentru copii.

-Olimpiu Csaba Zsigovszki, din Ludus, a plecat sa stranga bani pentru a-si cumpara un apartament la bloc, in care sa se mute cu viitoarea sotie

-Paula Sfeatcu, din Alexandria, i-a lasat mamei sale in grija cand a plecat o planta de apartament. In ziua cand a murit, planta s-a rupt fara s-o atinga cineva, sustine mama indoliata

-Nicoleta Diac, din Neamt, a plecat in Spania in 2001, dupa doi dintre cei opt frati mai mari, ca sa scape de saracie.

-Alois Martinas, tot din Neamt, era cel mai mare dintre cei opt copii ai familiei. Hotarase sa plece in Spania pentru a-si putea ajuta familia.

 

Urmărește-ne pe Google News