Vor fi amplasati pe orbita, la 400-600 km
„Este vorba despre sateliti de mici dimensiuni, asa-numitii „nano-sateliti””, explica Marius Piso. „Avantajul acestor sateliti este legat de costurile mult mai reduse atat pentru construirea, cat si pentru lansarea lor, fata de satelitii comerciali. Se lanseaza cate trei, in tuburi speciale, iar lansarea unei asemenea unitati costa in jur de 200.000 de dolari, fata de 100 milioane de dolari la cat se ridica cheltuielile pentru lansarea unui satelit comercial”.
Imediat s-a format o echipa care a inceput sa lucreze la acest proiect ambitios, care presupune construirea, in premiera pentru Romania, a unui satelit si lansarea acestuia in spatiul circumterestru: cinci studenti de la Facultatea de Fizica din Bucuresti (Mugurel Balan, Marius Trusculescu, Istvan Lorand, Claudiu stirbei, Corina Dumitru) si Irina stefanescu, de la Facultatea de Inginerie Aerospatiala din Bucuresti.
Cum vor arata satelitii construiti de romani? „Un modul al satelitului va avea forma de cub, cu latura de 10 cm si masa de aproximativ 1,5 kg, va fi plasat pe o orbita inclinata joasa, la o altitudine de aproximativ 400-600 km si va transporta doua experimente stiintifice: sa masoare doza de radiatii cosmice la nivelul orbitei si, cu ajutorul unui captor de imagine, sa „observe” Terra”, spune Irina stefanescu.
Studentii au luat legatura cu Universitatea Stanford din California, initiatoarea unui program care ofera studentilor si diverselor companii posibilitatea de a construi si de a lansa sateliti functionali pe partea inferioara a orbitei Pamantului sau la aproximativ 386-579 km deasupra planetei.
Au urmat o saptamana de cursuri intensive la Universitatea Stanford si emotiile unui concurs de proiecte in cadrul Programului de Cercetare in Excelenta prin care au obtinut finantare pentru proiectul lor.
„E vorba despre un schimb de experienta intre studentii nostri si cei de la Universitatea Stanford. O „jucarie”, cum ne place noua sa spunem, care le ofera studentilor sansa de a participa la o misiune spatiala cap-coada, incepand cu construirea satelitului, lansarea si plasarea pe orbita, dar si comunicarea cu acesta prin emitatoare si receptoare radio”, spune Marius Piso.
in afara de scheletul cubului, care se cumpara si care contine placile de baza, totul se face la noi, intr-un laborator pe care studentii l-au improvizat in cladirea fostului liceu de la Magurele. „Programam computerele, stabilim experimentele stiintifice, calculam energia necesara realizarii experimentelor in spatiu si mentinerii satelitului pe orbita si construim emitatoarele si receptoarele radio”.
Lansarea este programata pentru luna mai a anului 2007, adica la jumatate de secol de cand a fost lansat primul satelit artificial al Pamantului, Sputnik, de catre URSS. Timpul petrecut de sateliti pe orbita va fi, probabil, de un an, un an si jumatate.
Istoria participarii Romaniei la asa-numita „cursa spatiala” este destul de lunga. Specialistii romani asigura diferite componente pentru sateliti, cum sunt aparatura stiintifica si de bord, inca din anul 1975. Realizarea integrala a unui satelit este insa o premiera pentru Romania.