UPDATE 13.27: Zeci de persoane au protestat miercuri, în fața sediului Parlamentului European de la Strasbourg, împotriva Acordul de liber-schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA), însă cu toate acestea, tratatul a fost aprobat de Parlament.  Manifestanți îmbrăcați în salopete albe, cu măști pe gură, au format un lanț uman, stând în picioare sau așezați, în fața clădirii Parlamentului European din Strasbourg. Pe pancarte și bannere se putea citi mesaje precum ”CETA e prea mult, ‘A vota CETA înseamnă a călca în picioare cetățenii, ‘Distrugerea democrației? Nici nu se pune problema sau ‘Cu cât insistați mai mult, cu atât vom rezista, informează Breitbart.

UPDATE 13.20:  Parlamentul European a dat undă verde pentru CETA. Unul dintre efectele adoptării acordului este și posibilitatea de a călători fără vize în Canada pentru cetățenii români. Potrivit Reuters, 408 europarlamentari au votat pentru și 254 împotriva CETA, iar 33 s-au abținut. Acordul trebuie să intre acum în procedura de ratificare la nivelul fiecărei țări UE, ceea ce va însemna un proces destul de îndelungat. Votul din Parlamentul European va fi suficient însă pentru aplicarea timpurie a unor măsuri, încă din aprilie.


Semnat cu dificultate la sfârșitul lunii octombrie la Bruxelles și aflându-se în continuare sub tirul criticilor, Acordul economic și comercial UE-Canada (CETA)  este la un pas să intre în vigoare, urmând să fie supus votului eurodeputaților în ședința plenară de miercuri. Pentru ca aplicarea lui să fie deplină și definitivă, tratatul va trebui ratificat de toate cele 38 de parlamente naționale și regionale din UE, însă  votul din Parlamentul European va fi suficient pentru aplicarea timpurie a unor măsuri, încă din aprilie.

Tratatul nu se limitează doar la eliminarea barierelor din calea comerțului cu bunuri și servicii, ci promovează cooperarea în domeniul normelor sociale și de mediu între Canada și UE.

Pe de altă parte, în timpul dezbaterii, la Strasbourg, sunt anunțate proteste simultan. Mai mult, adversari și critici ai acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA), au prezentat luni la Strasbourg o petiție ostilă semnată de 3,5 milioane de europeni. Potrivit Alianței „Stop TTIP&CETA”, inițiatoarea acestei petiții, semnatarii le cer deputaților europeni să se opună tratatului comercial pe care UE l-a încheiat cu Canada, dar și celui pe care îl negociază cu Statele Unite (TTIP), discuțiile cu SUA fiind însă suspendate după alegerea lui Donald Trump.

Românii vor scăpa de vizele pentru Canada

Acordul CETA a fost semnat anul trecut la Bruxelles cu emoții, după ce Valonia, una dintre regiunile Belgiei, a blocat tratatul chiar în ultima fază dinaintea semnării, acceptând în cele din urmă după lungi negocieri.

De acest acord comercial  erau legate speranţele românilor de a călători fără vize în Canada, începând de anul acesta. Ottawa a fost de acord să ridice restricţiile parțial de la 1 mai pentru cei care au deja vize și de la 1 decembrie 2017 pentur toți cetățenii români, dar doar dacă tratatul de liber schimb cu Uniunea Europeană va fi semnat. Astfel,  la sfârșitul anului, românii vor scăpa de vizele pentru Canada.

Comisia Europeană consideră că acest acord comercial este cel mai avantajos pe care Uniunea l-a încheiat vreodată.

Susţinătorii CETA afirmă că acordul va duce la creşterea cu 20% a comerţului între Canada şi Uniunea Europeană şi va creşte economia Uniunii Europene cu 12 miliarde de euro, dar şi cea a Canadei cu aproape 8,4 miliarde de euro (9 miliarde de dolari). Cu toată acestea, tratatul a atras numeroase critici din partea sindicatelor şi a grupurilor protestatare care susţin că aceste acorduri vor da mai multă putere multinaţionalelor.

Acordul CETA, aprobat de o comisie a Parlamentului European

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News