Circa 40% dintre românii care joacă în cazinouri merg acolo pentru a câştiga, iar 60% pentru distracţie, în timp ce 49% iau decizia de a merge în sălile de jocuri printr-un impuls de moment, potrivit datelor prezentate de lanţul de săli de jocuri Game World.
Studiul a fost efectuat în perioada 7-13 februarie, pe 1.489 de respondenţi, prin intermediul platformei online iVox Research. În ultimul an, 22,9% dintre persoanele chestionate şi-au petrecut cel puţin o dată timpul liber într-o sală de jocuri.
Motivele cel mai des invocate pentru care aceştia au intrat într-o sală de jocuri sunt distracţia (59,94%), pentru a fi câştigător (39,97%) şi pentru a petrece timp cu prietenii, membrii familiei sau colegii (27,78%).
Conform sondajului, dintre respondenţii care au vizitat o sală de jocuri, 2 din 3 au mers împreună cu prieteni, colegi sau membri ai familiei. Majoritatea respondenţilor care îşi petrec o parte din timpul liber în săli de jocuri (43,4%) îşi stabilesc dinainte suma pe care ar fi dispuşi să o cheltuiască şi nu o depăşesc.
La întrebarea cum ar descrie cel mai bine experienţa lor în calitate de client într-o sală de jocuri sau cazinou, cel mai frecvent răspuns a fost că este vorba de „o destinaţie de distracţie doar la ocazii speciale” (20,82%). Mai puţin de 10% dintre cei chestionaţi îşi planifică din timp o vizită la sala de jocuri sau cazinou.
Majoritatea au răspuns că decid pe moment (49,27%) sau merg ocazional, când se simt norocoşi (35,48%). Mai mult de un sfert din acest segment consideră că dependenţa de jocuri de noroc este o problemă mai degrabă a unei minorităţi sau a unor persoane. În acelaşi context, peste 34% dintre jucătorii chestionaţi consideră că imaginea publică a jocurilor de noroc este mai negativă decât realitatea acestei industrii.
Aproape jumătate (47,21%) dintre jucători le-ar recomanda prietenilor care îşi doresc să încerce noi variante de distracţie să îşi petreacă o parte din timpul liber împreună cu ei într-o sală de jocuri.
La începutul anului universitar 2019-2020, Game World România a avut iniţiativa de a acorda burse de studii pentru studenţii în ultimul an de studiu la facultăţile de Psihologie acreditate din România, precum şi pentru masteranzii şi doctoranzii în psihologie care se specializează în studiul şi tratamentul adicţiilor.