Cuprins:
Țigări mai ieftine în Bulgaria
Concret, în ultimele zile, aproximativ 5.000 de mașini au traversat în fiecare zi Podul Prieteniei de la Giurgiu-Ruse, de două ori și jumătate mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, când doar 2.000 de vehicule făceau această trecere, susține guvernatorul regional Ruse, Dragomir Draganov.
Mulți români merg să mănânce la restaurantele din Ruse, dar și pentru a cumpăra diverse produse alimentare, precum și țigări. Motivul? Produsele din tutun din Bulgaria sunt mai ieftine.
Comercianții bulgari confirmă că produsele din tutun sunt foarte căutate de turiștii români.
„În două zile am vândut românilor vreo 300 de pachete de țigări. Suntem în Schengen.”, a declarat un angajat al unui magazin din centrul orașului Ruse.
Eliminarea controalelor după aderarea la spațiul Schengen cu frontierele terestre facilitează trecerea rapidă a graniței, ceea ce îi încurajează pe români să viziteze Bulgaria pentru cumpărături și plimbări.
Primii vizitatori ai Muzeului de Istorie din Ruse din acest an au fost membri unei familii de români din orașul Târgoviște.
Lucrări de reparații pe Podul Prieteniei
De pe 8 ianuarie, lucrările de reparații la podul de peste Dunăre, dintre Giurgiu și Ruse, au fost reluate.
Astfel, se va circula din nou pe o singură bandă pe Podul Prieteniei, vechi de 70 de ani.
Lucrările de reparație au început în vara anului 2024, dar au fost suspendate temporar în perioada sărbătorilor de iarnă. Lucrările ar trebui finalizate până la începutul lunii iunie, spun autoritățile bulgare.
Deși nu vor mai sta la coadă pentru controlul de la frontieră, cei care trec în Bulgaria vor trebui să oprească pentru a plăti taxa de pod.
„În timpul reparațiilor, 413 metri ai benzii din Bulgaria spre România în tronsonul de viaduct al podului vor fi închise temporar pentru lucrări de construcție”, a explicat Draganov .
De altfel, șoferii de camion nu vor mai fi obligați să oprească sau să obțină un număr pentru coada virtuală din cauza traficului redus.
Sistemul de coadă virtuală permite camioanelor să-și rezerve online locul la graniță, evitând staționarea fizică. Acesta va fi activat doar în cazul unui trafic extrem de intens.
Discuții pentru plata electronică a taxei de pod
Autoritățile bulgare se vor întâlni în această săptămână pentru a reorganiza fluxul de trafic în apropierea podului.
Iar lunile viitoare va fi introdus un sistem de plată electronică a taxelor pentru camioanele, care va face trecerea frontierei și mai rapidă, a mai spus guvernatorul regional din Ruse.
Guvernatorul estimează o creștere a fluxului de camioane cu până la 50%, ajungând la 2.000 de vehicule grele pe zi, față de 700-900 cât trec acum spre România.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro