Vestea inchiderii la jumatatea acestui an a fabricii Nokia din orasul Bochum, Germania, i-a lovit pe cei 2.300 de angajati ca un trasnet, zvonurile vorbind despre relocarea acesteia in Romania, in satul Jucu, judetul Cluj, unde costurile vor fi mai mici. Ieri, angajatii de la Bochum au iesit in strada, acuzand conducerea Nokia ca este nedreapta, iar pe romani ca le-au furat fabrica, unde-si castigau existenta.

Productia de telefoane mobile Nokia este, conform presei germane, relocata in Romania, unde finlandezii ar dori sa porneasca prima serie de telefoane mobile deja din prima saptamana a lunii viitoare, la noua fabrica urmand sa fie angajati treptat pana la 3.500 de oameni.

Concernul finlandez nu s-a pronuntat pana acum in nici un fel in legatura cu protestele de la fabrica din Bochum, desi angajatii au iesit in fata portilor, fluturand in ploaie steagurile rosii ale sindicatului din care fac parte. Pe de alta parte, si presa germana a trecut la atac, relatand despre locul sarac, satul Jucu, judetul Cluj, unde s-a mutat Nokia: ‘Cei mai multi dintre cei 4.200 de locuitori sunt tarani. Dupa ce industria comunista s-a prabusit, majoritatii oamenilor nu le-a ramas decat un trai de subzistenta la indemana, asa incat a trebuit sa se multumeasca cu ceva porci, vaci si vanzarea pe piata a surplusului de rosii, cartofi si ardei. De venirea firmei Nokia la Jucu, judetul Cluj, nu vor profita prea mult fiii de tarani din zona, deoarece acestora nu li se vor gasi decat slujbe auxiliare. Ceva in plus pentru ei: Nokia o sa le asfalteze drumurile, le va face un sistem de canalizare si eventual o scoala.

La Jucu sunt doar 500 de angajati

Fabrica Nokia se profileaza la Jucu ca o fortareata de forma patrata, fara ferestre, strajuita de mormane de pamant si de santuri, in care serpuiesc conducte de apa si gaz. ‘Totul pare aici improvizat, nepregatit, a  titrat presa germana. ‘Probabil pentru ca trebuia sa fie gata repede, mai ales ca la Jucu productia ar urma sa inceapa luna urmatoare. Din 8.200 de candidati la un post, aici au fost alesi 500, care au si fost trimisi la instruire in alte fabrici Nokia. Nu se stie inca ce salarii vor primi specialistii angajati la Jucu.

Politicienii nemti nu mai vor sa auda de compania finlandeza

Protestele fata de mutarea fabricii de telefoane mobile a firmei finlandeze Nokia din Bochum, Germania, la Jucu, Romania, au luat in ultimele zile amploare, dupa ce si multi politicieni din Germania si-au exprimat dezamagirea fata de aceasta decizie. Presedintele partidului SPD, unul  dintre cele doua partide care se afla la guvernare in Germania, Kurt Beck, a anuntat public ca nu mai doreste sa aiba nici un fel de contact cu produsele firmei Nokia.

‘La mine in casa  sigur nu o sa mai gasiti vreun telefon Nokia, a precizat Beck. Chiar si Angela Merkel, cancelarul Germaniei,  a fost de acord cu boicotarea firmei finlandeze.

Urmărește-ne pe Google News