Românii sunt bulversaţi, iar organizatorii recensământului au intrat în criză de timp. Iată care mai este situaţia:

  • În trei zile, recenzorii vor fi nevoiţi să înregistreze aproape jumătate din populaţia ţării, pentru că până acum doar 60% dintre români şi 50% dintre bucureşteni “au fost luaţi la întrebări”. La aceste cifre descurajante s-a ajuns fie din pricina suspiciunii oamenilor, fie ca urmare a numărului mic de recenzori.
  • Bâlbâiala a continuat şi zilele trecute, când au apărut speculaţii despre obligativitatea declarării etniei, religiei şi a limbii materne. Libertatea a vorbit cu reprezentanţii INS, care au lămurit problema. “Recenzorul e obligat să pună aceste întrebări, răspunsul este însă opţional pentru cele trei chestiuni”, ne- au explicat specialiştii de la Statistică.
  • Frica de amenzi exorbitante (între 1.500 şi 4.500 de lei) a dus la gesturi incredibile în Capitală. Ştefan Trică, şeful Direcţiei de Statistică şi Recensământ, a dat un exemplu exagerat despre cum şi-au schimbat bucureştenii atitudinea în ultimele zile. “Unii îşi lasă CNP-ul pe uşi, de unde acum câteva zile nu voiau să-l declare”, a declarat acesta.

Se poate completa şi pe internet

Ca recensământul să fie mai eficient în Capitală, INS le dă bucureştenilor posibilitatea de a completa singuri chestionarul, jumătate pe internet, jumătate pe hârtie. Doritorii trebuie să-şi anunţe intenţia la primăria de sector, să acceseze site-ul www.recensamantromania.ro la secţiunea “Instrumentar” din meniul principal, să scoată la imprimantă chestionarele şi să le completeze cu un pix cu pastă albastră.
La final, fişele semnate pot fi trimise prin fax, e-mail sau prin poştă la primăria de sector. Amuzant este că la demonstraţia de autorecenzare pe care reprezentanţii INS au făcut-o ieri, pagina de internet destinată recensământului nu putea fi accesată din motive tehnice.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News