Frigul a aburit deja geamurile apartamentelor in multe zone ale tarii. Cu toate acestea, cei mai multi romani prefera sa mai puna pe ei o haina decat sa aiba caloriferele calde. Acolo unde regiile au hotarat sa porneasca instalatiile de incalzire, oamenii au inrosit telefoanele dispeceratelor termoficarii, cerand inchiderea „robinetelor”. Le e groaza de momentul in care vor fi obligati sa plateasca, la intretinere, si consumul de caldura. Cei mai vehementi par a fi bucurestenii. In afara celor care s-au debransat de bunavoie de la sistemul centralizat de termoficare, teoretic, toti ceilalti primesc caldura, de doua zile. Viceprimarul Capitalei, Ioan Enciu, spune ca s-a decis pornirea instalatiilor de incalzire, pentru ca in apartamente era tot mai frig.
„Si ce daca?”, spun insa tot mai multe asociatii de locatari, speriate ca vor fi nevoite sa plateasca sume cu mult mai mari decat veniturile, pentru incalzirea apartamentelor. O data deschis robinetul, cei mai saraci dintre consumatorii RADET au intrat in panica si au cerut sa stea in frig. Telefoanele dispeceratului s-au inrosit ieri din cauza miilor de apeluri disperate, primite de la cei care „reclama caldura”. „Asociatiile care doresc sa nu beneficieze inca de caldura pot depune, incepand de azi, cereri de intrerupere a incalzirii, la sectiile de termoficare de care apartin. Aceasta, insa, numai pana la 1 noiembrie, data de la care toate asociatiile, datornice sau nu, vor primi caldura, „obligatoriu””, ne-a declarat Enciu.
Aproape jumatate din brasovenii racordati la sistemul centralizat de termoficare tremura de frig in case. Circa 30.000 de locuitori ai cartierelor de pe platforma de nord a orasului stau in casa cu fulare si caciuli, de teama facturilor prea mari sau pentru ca au restante la regia Termo.
Sucevenii mai au o singura zi pana cand li se va furniza caldura in apartamente. Cei mai nevoiasi vor reactiona, probabil, in acelasi mod, solicitand amanarea facturarii incalzirii.
Si la Cluj-Napoca situatia e trista. Mii de clujeni (noua asociatii de locatari) au refuzat furnizarea caldurii, a declarat Radu Pintea, director tehnic in cadrul Regiei Autonome de Termoficare Cluj.

 
 

Urmărește-ne pe Google News