El a afirmat că problema cu vizele de SUA este rezolvată pentru că „am abordat-o profesionist, am consilier în această zonă, am modificat legislația” și că anunțul oficial al Ambasadei SUA va veni în jurul datei de 15 octombrie.

Șeful Executivului a subliniat că România beneficiază de încrederea și sprijinul SUA și faptul că s-a aprobat livrarea avioanelor F-35 este o dovadă în acest sens.

„Statele Unite sunt parterenerul strategic al României. Securitatea, siguranța României se bazează pe parteneriatul strategic cu SUA, fără discuții. Suntem unul dintre stâlpii principali ai partenerului strategic în Europa, de departe. Faptul că ni s-au aprobat tehnologie de vârf, la F-35, este o dovadă că ești un partener de încredere, predictibil și ei nu pot concepe să nu fie alături de români. Statele Unite trebuie să devină partenerul principal non-UE al României”, a adăugat Ciolacu.

Condiția pentru ridicarea vizelor, pragul de refuz sub 3%

România a încercat după Revoluție să fie acceptată în programul Visa Waiver, astfel încât viza pentru SUA să nu mai fie necesară pentru călătoriile de mai puțin de 90 de zile, dar nu a reușit să atingă pragul minim cerut de americani.

O condiție obligatorie este ca rata de respingere a vizelor de vizitator (tip B) să fie mai mică de 3%. Cu toate acestea, România a înregistrat anul fiscal trecut o rată de refuz de 8,79%, acela fiind cel mai scăzut nivel din toată istoria relaţiilor cu americanii până în prezent.

Surse guvernamentale au precizat însă recent pentru Libertatea că, la 1 septembrie 2024, rata de refuz era de 2,7%, adică sub pragul cerut de SUA.

Noul an fiscal s-a încheiat în SUA chiar astăzi, 30 septembrie, iar autoritățile americane urmează să facă anunțul în perioada imediat următoare.

Totuși, chiar dacă anunțul oficial va fi că România a scăzut sub 3%, tot va mai dura câteva luni până la implementarea programului, adică până când românii vor putea călători fără viză, au precizat sursele citate pentru Libertatea..

România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver.

Urmărește-ne pe Google News