Există părinți care află abia când trec granița că trebuie să aibă un tutore legal pentru copilul pe care îl lasă acasă. Cei mai mulți își lasă copiii cu bunicii sau alte rude și, în aceste cazuri, ei trebuie să delege autoritatea părintească, o procedură prin care ar fi ideal să treacă înainte de a-și face bagajele și a pleca în străinătate.
La Centrul „Salvați Copiii” din zona 1 Mai este o liniște de amiază estivală. Telefonul cu țârâit metalic sparge tăcerea.
„Bună ziua! Helpline Salvați Copiii. Sunt Laurențiu, cu ce vă pot ajuta…”, e introducerea obișnuită. Iar telefonul tot zbârnâie, mai ales în luna august, când lumea revine acasă, sau în perioada sărbătorilor importante de peste an. Laurențiu Tudorache este consilierul juridic care răspunde la linia telefonică a Asociației „Salvați Copiii” și dă informații despre procedura prin care poți să delegi drepturile părintești.
„Primim telefoane multe de la cei care primesc aceste pliante la punctele de trecere a frontierei și când ajung în țara de destinație ne sună. Și noi le oferim consiliere cu privire la procedura de delegare a autorității părintești, pentru că, de cele mai multe ori, oamenii nu știu cum se procedează, fie că procedura e nouă, de trei ani de zile, fie nu au fost informați de cei la Asistența Socială din localitatea de domiciliu”, spune consilierul juridic care îi sprijină pe părinți pas cu pas în această procedură.
Iar etapele sunt simple:
- Prima dată trebuie să mergeți la Direcția de Asistență Socială de la primăria de care aparțineți și să-i notificați că intenționați să plecați; dacă ați plecat deja din țară, puteți să sunați la numerele de helpline „Salvați Copiii” (031.405.30.72), pentru a vă îndruma să completați cererea și să o trimiteți pe email sau fax către primărie.
- Asistenții sociali încep o anchetă, mergând inclusiv la domiciliul pe care îl vor avea copiii după plecarea părinților, vor întocmi un dosar la care va trebui să adăugați și o cerere către judecătorie. Este o cerere tip pe care o completați și o puteți trimite, la fel, prin fax sau email.
- Din momentul în care dosarul este la judecătorie, procedura durează aproximativ o lună. Judecătorul cere între timp audierea viitorului tutore și, în cazuri foarte rare, și a părinților.
Unii părinți, cu bună-știință, nu anunță autoritățile că merg să muncească peste hotare și lasă copiii acasă, pentru le e frică să nu le fie luat copilul sau nu înțeleg cu ce îi ajută asta.
„Întâlnim reticență din partea unora, fie din partea bunicilor, fie a părinților, în sensul că cei de la Asistență Socială sunt obligați să monitorizeze acești copii. Școlile au obligația, în ultimul trimestru, să raporteze către Direcția de Asistență Socială numărul de copii cu părinți plecați în străinătate și asistenții sociali să meargă acasă să facă o anchetă socială. De multe ori, părinții sunt speriați, pentru că nu știau de obligația școlii de a anunța serviciul public de asistență socială și se trezesc cu asistenții sociali la ușă. Și lor le e teamă că ar putea să le ia copiii sau lucruri de genul ăsta. Noi le spunem că, prin a anunța la primărie, dau dovadă că sunt un părinte grijuliu. Această procedură este doar o monitorizare, pentru că, din păcate, copiii singuri acasă pot fi părtași la niște situații nedorite”, mai explică Laurențiu Tudorache.
Delegarea autorității părintești, de la distanță
Procedura este cât mai flexibilă, pentru a putea veni în sprijinul copilului. De aceea, se iau în considerare și cererile care vin după termenul recomandat, și anume cu 40 de zile înaintea plecării din țară.
„De cele mai multe ori, în practică, se întâlnesc cazuri în care părinții depun respectiva cerere cu câteva zile înainte de a pleca în străinătate și e foarte greu să blochezi cererea, pentru că nu ai alternativă, cazul în care nu accepți delegarea autorității părintești în această circumstanță înseamnă să-i respingi cererea părintelui. Și el oricum va pleca la muncă, pentru că, din păcate, nu este un motiv de a-l constrânge și atunci pe perioada aceea va rămâne fără un reprezentant legal”, mai spune consilierul juridic.
Copilul cu ambii părinți plecați sau al cărui părinte unic întreținător de familie este plecat are nevoie ca cineva să răspundă de el în țară. Altfel, drepturi esențiale ale sale pot fi accesate mult mai greu sau deloc.
Dacă în satele mici este uneori acceptată înscrierea la școală și în condiția în care copilul nu are un tutore legal acasă, fiindcă oamenii se cunosc între ei, aceasta nu este o regulă în orașe.
„Ruda în grijă căreia rămâne copilul, dacă nu are calitatea de reprezentant legal, nu poate semna pe diverse acte și documente necesare pentru copil. De pildă, toate deciziile legate de școlarizarea copilului pot fi luate doar de către părinte sau de către reprezentantul lui legal, și vorbim aici și de înscrierea la grădiniță, la școală, dar și la atestarea națională sau la Bacalaureat, de posibilitatea plecării într-o excursie, de transferul între școli sau de depunerea unui dosar pentru o bursă școlară. La fel și în ceea ce privește sănătatea, doar intervențiile medicale în situațiile care amenință viața sau integritatea copilului pot fi făcute de personalul medical fără semnătura reprezentantului legal. În rest, orice intervenție chirurgicală, minoră sau majoră, orice tip de investigație care poate fi invazivă, nu poate fi făcută fără acordul reprezentantului legal. De multe ori, sunt imposibile chiar unele investigații care ar ajuta la punerea unui diagnostic”, explică și Anca Stamin, coordonator de programe la Asociația „Salvați Copiii”.
Șapte mii de copii au fost beneficiarii programelor de consiliere „Salvați Copiii”, precum și 4.500 de reprezentanți ai lor. Importante au fost și caravanele locale de informare în județe din țară, cu privire la efectele plecării peste hotare a părinților.
Credem că autoritățile ar trebui să lanseze o campanie de informare cu privire la riscurile și beneficiile muncii în străinătate, mai ales când aceasta implică minori rămași singuri acasă și să gândească politici publice sociale pentru sprijinirea acestor familii despărțite din cauza sărăciei. Vă invităm să urmăriți Campania „Sindromul Italia. Copii bolnavi de dor de mama‘, începută în 4 iunie, numai pe Libertatea.ro.
CITEȘTE ȘI:
- CAMPANIE LIBERTATEA/Sindromul Italia. Copii bolnavi de dor de mamă. Poveștile care ar putea să ne ajute să înțelegem și, poate, să reparăm (VIDEO)
- Ce este ‘Sindromul Italia’. Anul trecut, la Institutul Socola din Iași au fost internate 150 de femei
- EXCLUSIV VIDEO/Sindromul Italia, suferința celor dezrădăcinate, desconsiderate, dezamăgite, umilite. Prizonierele durerii caută, la Socola, drumul spre eliberare
- VIDEO/Silvia Dumitrache, activistă româncă în Italia, cunoaște bine poveștile femeilor venite la muncă și durerile ‘orfanilor albi’. ‘Nu știu mesaj mai dramatic decât al unui copil care se sinucide’
- VIDEO/Un capitol fericit al poveștii fără sfârșit. Mărturia emoționantă a unui tată singur: „Cel mai dureros lucru a fost când copilul alerga și căuta mama. Și mama nu era…’
- O hotărâre mare, mare a unui băiat mic. „Nu mai vreau să plec din țară, vreau să stau cu mamaie’ (VIDEO)
- VIDEO/ Ghid pentru părinții plecați în străinătate, pentru cei rămași și pentru copii. Sfaturi de la psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc