Apararea Civila a intrat in alerta. Alarmele contaminarii cu antrax au panicat autoritatile din tarile est-europene, asa ca specialistii romani se pregatesc si ei sa actioneze in cazul unui bioatac.
Toate echipamentele de interventie au fost scoase din magazie, scenariile de combatere a extinderii virusilor au fost rememorate, iar sefii subunitatilor de aparare civila au transmis ordine clare subalternilor pentru a gasi unitati de decontaminare. Mai mult decat atat, fortele de aparare civila au pus la dispozitia romanilor un „hot-line” al groazei, unde poate fi anuntat orice praf suspect. La numarul „982” raspunde non-stop un dispecer care hotaraste pe loc daca e sau nu momentul sa se intervina in cazul unei alarme.
„Avem costume de protectie si oameni specializati sa intervina. Telefonul de urgenta al Apararii Civile, 982, poate fi folosit si pentru a reclama o posibila contaminare. Speram insa ca nu va fi nevoie sa intervenim, ca nu vor exista si in Romania contaminari cu antrax”, ne-a declarat colonelul Ion Marinache, seful Inspectoratului pentru Apararea Civila din Bucuresti.
Desi nu sunt foarte multe, costumele si echipamentele de interventie sunt dotate in asa fel incat sa poata face fata oricarui atac neconventional, indiferent ca e unul biologic, nuclear sau chimic. Comandamentele Apararii Civile nu duc lipsa de costume din cauciuc anti-virus, dar echipamentele de recoltare sunt insuficiente si rudimentare. Un costum complet antiantrax costa aproximativ o suta de milioane lei. Pentru decontaminare vor fi folosite mijloace neconventionale.
„Dupa recoltarea probelor, decontaminarea e principala operatiune in acest caz. Pentru ca nu putem izola virusii plimbandu-i prin oras, vom folosi spalatoriile auto si unitatile Nufarul cele mai apropiate de locul contaminat. In apa vom introduce substantele neutralizatoare, asa ca putem folosi chiar si stropitorile administratiilor domeniului public”, ne-a declarat locotenent-colonelul Dragos Mateescu, seful Apararii Civile din sectorul 4 al Capitalei.
Si operatorii postali vor lua masuri speciale de protectie in cazul corespondentei suspecte, pentru a preveni aparitia unor situatii periculoase, potrivit unui ordin al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiilor, Dan Nica.
Ministerul Sanatatii si Familiei a luat masuri pentru securizarea laboratoarelor in care se lucreaza cu bacterii vii, printre care si cele de antrax, medicii avand obligatia sa raporteze orice suspiciune de boala si, in termen de 72 de ore de la primul anunt, sa confirme sau sa infirme existenta maladiei, a declarat ieri Adrian Streinu Cercel, consilier al ministrului sanatatii, Daniela Bartos.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News