- World Giving Index (WGI ) este un raport anual publicat de Charities Aid Foundation, folosind date culese de Gallup. Scopul WGI, lansat în 2010, este de a arăta gradul de generozitate, cu scopul de „a accelera progresul în societate către un viitor echitabil și durabil pentru toți”.
- Charity Aid Foundation (CAF) este organizație caritabilă fondată în 1974, care operează în Regatul Unit, Statele Unite ale Americii și Canada. Lucrează cu firme, companii, ONG-uri, filantropi privați, donatori obișnuiți, fundații și guverne, pentru a le permite „să ofere mai mult”.
- Gallup realizează proiect de cercetare în peste 140 de țări, care reprezintă împreună aproximativ 95% din populația adultă a lumii (aproximativ 5 miliarde de oameni). 1.000 de chestionare sunt completate de un eșantion reprezentativ de persoane care trăiesc în fiecare țară, de 15 ani și peste.
Cuprins:
147.702 oameni din 142 de stale ale lumii au fost chestionați pentru clasament.
Românii manifestă puțin interes în situația celor de lângă ei. Aceasta este concluzia celui mai recent World Giving Index, care examinează cât de generoase sunt diferitele națiuni după 3 criterii: ajutor pentru persoane necunoscute, disponibilitatea de a dona și munca de voluntariat.
Indonezia are cei mai generoși oameni, deși venitul mediul e de aproape 4 ori mai mic decât în România
România, cu un index de 26, la fel ca Libanul și Bulgaria, se află pe locul locul 132 din 142 de țări incluse în clasament. Salariul mediu anual ajustat în România a fost de 17.739 de euro, potrivit Institutului Național de Statistică. Moldovenii de la Chișinău sunt deasupra noastră (locul 127).
Cei mai generoși oameni trăiesc în Indonezia, Kenya și Singapore. Pentru a pune totul în perspectivă: venitul mediu anual în Indonezia este echivalentul a 4.800 de euro.
Conform indexului, de doar 23, polonezii sunt cei mai zgârciți oameni din lume
53% dintre români au ajutat pe cineva străin care are nevoie de ajutor (persoane fără adăpost, bani la casa din supermarket când nu avea bani de la el etc.).
Kenya, Bangladesh și Nigeria conduc clasamentul ajutorului pentru persoane necunoscute. Indonezia, Myanmar și Malta sunt primele la donații.
Penultimii la voluntariat
18% dintre români au donat bani în scopuri caritabile și doar 6% s-au implicat în acțiuni de voluntariat. La capitolul voluntariat, suntem pe penultimul loc din lume, cu Cambodia și Bulgaria, înaintea Egiptului.
Deși Elveția este o țară bogată, iar elvețienii au un venit mediu de 84.500 de franci pe an (90.000 de euro), e abia pe 65, în clasamentul general, a observat și Blick.
Germania se află pe locul 37, Franța este pe locul 100.
World Giving Index de la CAF oferă o perspectivă asupra tendințelor globale în materie de generozitate.
În anul financiar 2022/2023, CAF a distribuit peste un miliard de lire sterline (1,2 miliarde de euro) în numele donatorilor organizațiilor caritabile din 119 țări. O cincime din aceste donații au fost din Marea Britanie, Statele Unite și Canada.
Concluzii
- Guvernele trebuie să se asigure că organizațiile societății civile sunt reglementate într-un mod corect, consecvent și deschis.
- Promovarea societății civile ca o voce independentă în viața publică și respectarea dreptului organizațiilor nonprofit de a se pronunța asupra unor probleme importante.
- Finanțarea dezvoltării infrastructurii care poate continua să genereze fonduri pentru societate chiar și după încetarea ajutorului.