Mii de români au fugit deja către granițe. Dar cei mai mulți se supun regulilor, au rămas în Italia și cred că nici nu există un gest mai responsabil decât acela de a sta pe loc. Și cei rămași în Peninsulă sunt îngrijorați, dar au ales să rămână.
Noi am făcut apel la românii din diaspora să stea pe loc. Cel mai bine e să eviți să te duci acasă, în România. Acasă ai părinți, frați, oamenii de o anumită vârstă pentru care poate fi fatal. Nici să blocăm oamenii să intre în țară, dar ar trebui să fie informați.
Daniel Oprican, un român care trăiește în Padova de 16 ani:
Soția și cei doi copii stau în casă. Fac doar drumurile necesare. Muncă, supermarket, acasă. Se spală mai des pe mâini și fac dușuri mai dese. Au mereu gelul dezinfectant cu ei. Familia Oprican locuiește în Padova și a înțeles de ce e firesc să asculte de regulile impuse de statul italian. Da, viața lor normală a fost dată peste cap. Dar nu e un sacrificiu prea mare.
Daniel Oprican e ca agent vamal mărfuri și în fiecare zi lucrează cu publicul, cu șoferii de tiruri care cară marfă în regiune. Se uită cu îngrijorare la tot ce se întâmplă și știe că ceea ce face el este cu atât mai important în perioada asta de criză. „Marfa nu reprezintă un pericol, dar a scăzut volumul. Oricum, mergem înainte. Dacă se va lua decizia de a se închide tot, probabil noi vom fi ultimii, pentru că marfa trebuie să circule”, spune bărbatul.
Până acum două zile, oamenii încă se îndoiau de pericolul acestui virus, așa că refuzau să-și pună stop propriilor vieți sociale. Nici acum nu sunt toți convinși de faptul că acțiunea fiecăruia dintre noi contează.
„A fost un caz de un bar închis într-o comună de lângă Padova pentru că nu a respectat programul de la 6 dimineața până la 6 seara. Ei după 6 erau încă deschiși, era un bar gestionat de chinezi, și era plin de lume. A fost imediat închis. În pizzerii intră câte o persoană pe rând. Aseară cineva mi-a spus că a văzut că sunt copii care se joacă în parc. Când ai o măsură de restricție și un virus care circulă, tu ai parcul plin de copii. Nu e normal așa ceva!”, mai spune românul.
Realitatea crudă din spitale i-a convins pe oameni să stea acasă
Italienii au devenit mai conștienți abia când au văzut realitățile din spitale și cât de mult se chinuie personalul medical din cauza numărului prea mare de infecții.
Românii din Peninsulă se uită către România cu gândul că dacă un sistem eficient e în pragul colapsului, ce s-ar întâmpla cu spitalele românești. „Oamenii să rămână aici. Știm bine ce se întâmplă în spitalele din România. Sunt mai multe bacterii și viruși în spitale mai periculoși decât acest coronavirus. Erau și glume pe internet că dacă vine coronavirus în România își cere scuze față de virușii aflați deja acolo. Nu avem condiții necesare. Iată în ce situație se află Italia la 10.000 de contaminați. Dacă ar fi încă pe atâția? Este o situație foarte complicată”, mai spune Daniel Oprican.
Românul care este reprezentantul grupului civic Diaspora Unită Ajută România vrea să sublinieze și urmările penale ale fugii de carantină. „Sunt încă persoane care încă se deplasează spre România, deși se expun unor riscuri. Sunt și cazuri penale, de exemplu dacă ești prins că ai ieșit din provincia respectivă, tu ești pasibil de a lua amendă sau de a face închisoare până la trei luni. Dar oamenii nu înțeleg asta. Noi facem apeluri la cetățeni la calm, să nu intre în panică, să fie responsabili. Pentru că sunt măsuri luate spre binele nostru, nu în defavoarea noastră”, mai spune românul.
Crede că e o situație nouă pentru care puțini au fost pregătiți, dar în același timp, ne lipsește și educația. „Avem o inconștiență și o lipsă de cultură mare și din cauza asta nu tratăm subiectul cu responsabilitate!”
Rămân în Italia. În România poate fi mai rău
La doi pași de Milano, la Cinisello Balsamo, o altă familie de români încearcă să gestioneze cu calm și curaj situația.
Melania Călin este împreună cu familia de 15 ani în Italia. Băiatul ei avea 4 ani atunci, acum este în pragul examenului de maturitate. „Băiatul meu este acasă, e în ultimul an de liceu, și suntem puțin îngrijorați și sperăm să nu se amâne anul sau să se întâmple altceva cu școala cu ei. Ieșim cât mai puțin din casă, cumpărături și la muncă”, povestește femeia.
Soțul ei are o firmă de construcții, iar ea este menajeră. Dintotdeauna făcea o curățenie lună, dar acum este și mai precaută. Oamenii sunt îngrijorați, mult mai îngrijorați decât la începutul crizei.
„Gândul să plecăm în România nu-l avem, nici prietenii mei. Că ne gândim că sistemul medical din țară e la pământ, față de cel de aici”, spune femeia care oricum își făcea concediul în țară abia vara. Nu venea de obicei de Paști pentru că nu avea mereu liber.
Se gândește și la urmările economice. Nu are cum altfel. Dar e optimistă. „Sora mea are un magazin românesc, e la 70 de kilometri de aici. La ea nu sunt probleme alimentare, astea nu se închid. În rest, partea economică, deocamdată nu. Abia își revenise economia Italiei. Premierul se gândește ca împrumuturile să fie înghețate pentru o lună”, este informată cu tot ce se întâmplă.
Dar crede în continuare în Italia. Autoritățile poate au luat măsurile în trepte, au învățat și ele pe parcurs, dar sunt eficiente. Melania rămâne însă cu gândul la România, pentru care coronavirusul e o cumpănă mai mare.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6