De altfel, pungile de plastic foarte subțiri dispar din comerț; Românii vor folosi doar pungi reutilizabile la cumpărături. Ministerul Mediului vrea să interzică pungile de plastic foarte subțiri. În acest sens, instituția a elaborat un proiect normativ.
Autoritățile precizează că nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantități ridicate de deșeuri abandonate.
Ministerul vrea ca în magazine să cumpărăm doar pungi reutilizabile. Astfel, comercianții vor fi obligați să ofere clienților posibilitatea de a returna aceste ambalaje contracost pentru a fi reciclate.
Majoritatea românilor cumpără doar cantitatea de alimente de care au nevoie (72%) sau donează îmbrăcămintea, încălţămintea sau electronicele folosite (69%), ca mod de a-şi arăta responsabilitatea faţă de mediu, potrivit aceluiași studiu, citat de Mediafax.
Dintre românii care participă, într-un fel sau altul, la reciclare, 97% fac acest lucru acasă, iar 60%, la muncă.
Printre materialele care sunt cel mai des reciclate se află plasticul (91%), hârtia (85%), bateriile (82%), sticla (74%), becurile (64%), aluminiul (61%), uleiul (28%) şi resturile menajere pentru compost (28%), dar şi medicamentele (14%). Mai mult decât atât, 75% din români susţin că plănuiesc să recicleze în următorul an.
Din punctul de vedere al transportului, 49% din români plănuiesc să înlocuiască maşina sau mijloacele de transport în comun cu bicicleta şi cu mersul pe jos, atunci când este posibil.
În ceea ce priveşte categoriile de vârstă, mai puţini tineri (sub 35 de ani) plănuiesc să cumpere produse de la companiile care se implică în protejarea mediului (39%, faţă de 44% din total) şi mai puţini dintre ei obişnuiesc să recicleze (54%, faţă de 64% din totalul populaţiei) sau plănuiesc să facă acest lucru în următorul an (70%, faţă de 75%).
„Totodată, 97% din români consideră că fiecare dintre noi ar trebui să fie responsabil pentru protejarea mediului, 68% consideră că această responsabilitate revine instituţiilor statului, iar 56%, mediului privat. Doar 46% susţin că este responsabilitatea ONG-urilor sau asociaţiilor reprezentative”, se arată în comunicatul transmis.
Studiul a fost realizat de către compania iSense Solutions, online¸ pe un eşantion de 1.051 de respondenţi din mediul urban din România, cu vârste de peste 16 ani, membri ai Panelului ResearchRomania.ro.