Jurnaliștii britanici au vorbit cu mai multe persoane care au mers în aceste zile acestea să-i aducă un omagiu fostului monarh. Ei au vorbit cu Georgeta Untaru o femeie născută în martie 1944, cu doar cinci luni înainte ca Regele Mihai să ia decizia de a întoarce armele împotriva naziștilor. După ce a pus o crizantemă albă și a aprins o candelă, femeia a povestit că ”De-a lungul anilor comuniști, ne-au învățat doar lucruri rele despre el, abia atunci cand s-a întors pentru prima dată, în 1992, mi-am dat seama că am fost îndoctrinată și apoi am început să aflu mai multe despre cine a fost”.
O altă doamnă care și-a adus ultimul omagiu, Ileana, a povestit că tatăl ei a luptat în armata regală românească în ambele războaie mondiale și a fost decorat de rege pentru curajul de car a dat dovadă în luptele de pe Frontul de Est.
„După război, comuniștii nu l-au putut ierta pentru asta. A fost dat afară din armată și a murit imediat după aceea de tristețe”.
Un librar, Ciprian Ciocan, a scos la vânzare o colecție de cărți cu și despre Regele Mihai, el spunând că în ultimii ani au fost publicate mai multe cărți despre Rege și Casa Regală deoarece românii și-au redescoperit familia regală.
Tot el povestește despre vizita pe care regele a efectuat-o în Galați și entuziasmul bunicilor săi când l-au văzut. „România ar fi cu siguranță pe o cale mai bună astăzi, dacă monarhia ar fi fost restaurată”, a spus Ciprian.
”În Parcul Herastrau, la Palatul Elisabeta, sub un portret al regelui se află o carte de condoleanțe, peste care soarele de iarnă strălucește prin holul fostei reședințe regale. Un ofițer îmbrăcat în uniformă de gală mă invită înauntru, o doamnă îmbrăcată în haine de doliu îmi oferă un stilou cu care să semnez în carte”, scrie jurnalistul Nick Thorpe, cel care a realizat reportajul.
Acesta scrie că dintre numeroasele mesaje de condoleanțe primite de fostul rege ”poate cel mai surprinzător a fost cel al lui Ion Iliescu, președintele socialist al României în anii de după revoluția din 1989 și cel care a făcut tot posibilul pentru a preveni restaurarea monarhiei la începutul anilor 1990”. Iliescu a postat o fotografie de el însuși oferind un buchet de trandafiri galbeni unui rege Mihai care-l primește cu fața împietrită.
„Relația noastră nu a fost ușoară, în vremurile tulburi ale nașterii tranziției… Împreună am reușit să transmitem partenerilor noștri un mesaj puternic privind adoptarea valorilor comunității europene”, a scris Iliescu. „Fie ca Dumnezeu să-i odihnească sufletul”.
Citește și: Închisoare pentru patronii care nu plătesc contribuțiile sociale pentru angajați și alte impozite (proiect)
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!