Conditiile de sclavie in care muncesc imigrantii romani din sudul Italiei, relatate vineri de presa din peninsula, i-au ingrozit pe membrii Guvernului de la Roma. Autoritatile italiene au declansat ieri o ampla ancheta, iar Ambasada Romaniei incearca sa clarifice situatia cetatenilor romani. In prezent, aproximativ 1 milion de romani se afla in Italia.

Reportajul care a reusit sa tulbure opinia publica din Italia a fost publicat de revista LTEspresso, dupa ce jurnalistul Fabrizio Gatti a petrecut o saptamana la cules de rosii in mai multe ferme din zona Foggia, acolo unde s-a angajat dandu-se drept imigrant ilegal. In contrast cu lumea roz si fara de griji pe care o viseaza fiecare roman atunci cand pleaca in strainatate, Gatti a relatat conditiile ingrozitoare in care sunt nevoiti sa lucreze strainii cu sau fara permise de lucru, cei mai multi dintre acestia provenind din Romania.

Oamenii sunt batuti, amenintati si obligati sa munceasca ore intregi fara pauze, hrana sau apa, in-tr-o teroare ce pare desprinsa din secolele medievale. Pe parcursul materialului, jurnalistul da numeroase exemple. Unul e cel al lui Pavel, un roman de 39 de ani, care a fost aproape omorat in bataie pentru ca s-a plans de conditii. Omul a depus plangere la politie, dar a primit imediat un ordin de expulzare pentru ca se afla in Italia ilegal. Urmeaza Mihai, un alt roman, avand insa varsta de 60 de ani, care era batut sistematic de patron din diferite motive, Gatti asistand chiar la un astfel de moment teribil.

In acelasi timp, reporterul povesteste ca femeile sunt obligate deseori sa se prostitueze pentru a obtine un loc de munca pentru ele sau familia lor, ziaristul fiind chiar refuzat de un patron la angajare pentru ca nu avea o prietena imigranta pe care sa i-o ofere sefului.  Ei sunt platiti extrem de prost sau uneori chiar deloc, patronii apeland des la tactica de a chema politia in ziua de salariu, astfel incat imigrantii sa fuga de teama arestarii.

Politia a infiintat o comisie de ancheta

Situatia imigrantilor a starnit un scandal-monstru in Italia. Ministrul italian de interne, Giuliano Amato, si-a exprimat ieri oroarea si a ordonat sefului politiei nationale, Giovanni De Gennaro, sa infiinteze imediat o comisie de ancheta. In acelasi timp, reprezentanti din guvern, precum si din agricultura, justitie si securitate s-au reunit ieri la Foggia, in regiunea Puglia, acolo unde a fost realizat reportajul, pentru a investiga informatiile care au aparut in revista LTEspresso. Autoritatile n-au avut nevoie de prea mult timp pentru a gasi ceea ce cautau.

Politia din Foggia a retinut imediat pentru interogatorii 12 suspecti, ancheta luand rapid proportii nationale. In urma primelor rezultate, ministrul agriculturii, Paolo de Castro, a recunoscut aspectele relatate de autorul articolului, Fabrizio Gatti. Sunt abuzuri foarte serioase, inacceptabile. E datoria noastra de a opri aceste abuzuri, a declarat ministrul.

Muncitorii trebuie sa plateasca pentru ca sunt cazati in apropierea campurilor, desi adesea aceasta cazare presupune doar o saltea veche afara sub cerul liber sau inauntrul unor hrube  lipsite de toalete, apa curenta, electricitate sau facilitati de pregatire a hranei. Pentru a face haz de necaz, unul dintre romani a denumit o astfel de hruba Hotel Victoria, scrijelindu-i numele pe un zid, in speranta unor zile mai bune

Doar 14% din romani se afla legal in Italia

Ambasada Romaniei in Italia a facut ieri un demers oficial pe langa Ministerul de Externe de la Roma pentru clarificarea situatiei. Asteptam rezultatul anchetei si vom actiona pentru asistarea cetatenilor romanih, ne-a declarat Cornel Visoiu, consulul general al Romaniei in Italia. Potrivit acestuia, circa un milion de romani se afla in peninsula la ora actuala, din care doar 140.000 au fost acceptati legal la munca. Alti 130.000 au depus cereri si cel mai probabil vor primi acceptul, dar statistica nu-i include si pe cei care se afla aici de mai multi ani afirma Visoiu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News