Oamenii legii, în stare gravă

În acest timp, la Clubul Euphobia au început cercetările. Au ajuns la faţa locului comisarul-şef Dinu Suciu, directorul Berg Gaz Sighet, Vlad Comăneci, şi câţiva angajaţi de-ai săi, adjunctul Detaşamentului de Pompieri din Sighet, Dacian Marina, patronul barului, Doru Stetca, un criminalist din Baia Mare şi notarul Gheorghe Sas.
S-au făcut verificări la club, dar pentru că acesta nu era racordat la reţeaua de gaze, oamenii legii au încercat să afle cauza acumulării de gaze. Pentru că ar fi avut bănuieli că sursa ar fi fost o defecţiune la cabinetul notarial aflat în aceeaşi clădire, anchetatorii au încercat să verifice. Aşa se face că în jurul orei 11.00, când o nouă explozie s-a produs în clădire, pentru că în zonă nu fusese oprită alimentarea cu gaz şi curent, în apropiere era o armată de oameni.
Toţi cei zece anchetatori au fost răniţi grav, trei dintre ei fiind în stare critică, şi au fost transportaţi de urgenţă la unităţi de primire din Bucureşti. Un bilanţ făcut aseară arăta însă că pe lângă cele 17 victime care au avut nevoie de îngrijiri medicale, alte patru persoane au fost rănite uşor. Toate organele abilitate au deschis anchete pentru a afla cauzele acestei tragedii, în timp ce părinţii tinerilor speră că vor afla cine le-a mutilat copiii pe viaţă.

Cum e posibil să se comită atâtea erori?

Un lung lanţ de stângăcii şi chiar erori majore a provocat tragedia de ieri de la Sighetu Marmaţiei, dar a pus viaţa victimelor în pericol chiar şi după ce acestea au fost preluate de salvatori.

    1. Angajaţii de la gaz au făcut verificări de mântuială. Avocatul Toader Sustic, unul dintre chiriaşii clădirii în care s-a produs explozia, a declarat că echipa societăţii locale de distribuţie a gazului a făcut un control în clădire în urmă cu mai puţin de o săptămână şi nu s-au găsit probleme. “Nu s-a simţit nici un miros de gaz. Nu îmi dau seama ce s-a întâmplat. Explozia a doua s-a produs în timp ce eu eram în zonă, pentru că dimineaţă am fost chemat la birou pentru noi verificări”, a spus Sustic.
    2. Nu au oprit gazele şi curentul după prima explozie. Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat la Inspecţia Muncii, a declarat că primele date în cazul celei de-a doua explozii de la Sighetu Marmaţiei arată că ar fi fost încălcată o regulă elementară. “O primă constatare este că nu s-ar fi întrerupt curentul şi nici gazele, deşi aceasta era o regulă elementară. Acest lucru urmează să fie stabilit cu certitudine până la sfârşitul anchetei”, a explicat inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii.
    3. Au încercat să ajungă la ţeava de gaze cu un picamăr? Potrivit declaraţiei unui martor ocular (foto), angajaţii de la gaze veniţi la faţa locului după prima deflagraţie au spart asfaltul cu un picamăr pentru a ajunge la conductă, deşi în zonă încă mai funcţionau curentul şi gazele, iar o scânteie putea face ca iadul să se dezlănţuie. “Lucra cu picamărul, eu eram în maşină chiar în coloană la Euphobia şi dintr-odată a sărit tot în aer, ne-a spart parbrizul şi maşina lateral (…) După, au ieşit toţi arşi, a fost dezastru”, a povestit pe o reţea de socializare P.A., martor la a doua explozie.
    4. Ambulanţele nu au putut intra în curtea spitalului. Ieri dimineaţă, şoferii ambulanţelor caretransportau pacienţii aduşi cu elicopterul la Bucureşti – din Otopeni, la Spitalul de Arşi – au avut de trecut un mare test! Din cauza maşinilor parcate la întâmplare în zona intrării în unitatea medicală, aceştia au reuşit cu greu să pătrundă în incintă!
    5.Curtea unităţii medicale nu era deszăpezită. Şi stratul gros de gheaţă din curtea spitalului a fost o mare piedică în calea angajaţilor SMURD, de data aceasta. Aceştia au reuşit cu greu să transporte răniţii din ambulanţe în interiorul unităţii medicale.
    6. Automobobilul „de urgenţă” s-a proptit într-un cablu! După ce răniţii au fost coborâţi şi transferaţi, la plecare, una din ambulanţe a mai zăbovit în curtea Spitalului Clinic de Urgenţă, Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti. Girofarul maşinii s-a rupt, din cauza unui cablu care atârna la o distanţă mică de sol. Ambulanţa a fost „eliberată” după ce un angajat al spitalului a împins firul buclucaş cu o mătură!

      Se menţine starea de alertă

      Aseară, perimetrul în care au avut loc exploziile era izolat din cauză că exista pericolul producerii unei noi deflagraţii.
      „Flacăra a făcut ţăndări oglinzile şi sticlele de la bar. Pur şi simplu, am simţit că ne ia un curent pe sus. Am văzut o fată căreia toate hainele i-au fost rupte”, a declarat o tânără din club.


       
       

      Urmărește-ne pe Google News