Reporterii BBC au dedicat un reportaj pasiunii românilor pentru usturoi și au legat prezența acestei plante în multe dintre mâncărurile noastre tradiționale de legenda lui Dracula și Transilvania.
În ciuda faptului că nu a pus niciodată piciorul în Transilvania, autorul Bram Stoker din secolul al XIX-lea și-a pornit povestea cu vampiri de la strigoi (cuvânt care provine din latinul ”striga” adică „vrăjitoare” sau „duh rău”), pe care i-a descoperit într-o carte pe care a găsit-o în Whitby Library din Anglia Contul Principatelor Țării Românești și Moldovei. În această carte i-a atras atenția Vlad Tepes, un conducător care a luptat împotriva turcilor invadatori. El a fost fiul lui Vlad Dracul din Casa lui Drăculești și a fost personajul perfect pe care să-și poată baza personajul principal.
Deși Dracula lui Stoker este o ficțiune, spiritele întunecate au existat de mult timp în folclorul est-european, și este un obicei ca usturoiul să fie folosit pentru a-i îndepărta.
Potrivit tradiției, transmisă din generație în generație, se crede despre usturoi că protejează oamenii și casele de spiritele rele, dar și că vindecă boli, cum ar fi răcelile și tusea. Se crede că strigoii aspiră laptele de la mame și vaci (inspirația pentru vampirii lui Stoker de supt de sânge), motiv pentru care țăranii români și-au protejat de mult animalele prin împodobirea caselor cu usturoi.
Dar dincolo de folclor, usturoiul este prezent în farfuria fiecărui român. Pentru că potrivit tradiției și gusturilor culinare ale românilor „Mâncare nu are același gust fără usturoi”
Considerat de neînlocuit în bucătăria românească, usturoiul a fost întotdeauna o cultură răspândită în România. În satul Copălău din județul Botoșani, planta aromatică este cultivată de mai mult de 40% din localnici. Considerat unic datorită calității solului de decontare la distanță, usturoiul de la Copălău și-a câștigat faima atât la nivel național cât și internațional – atât de mult încât autoritățile agricole din județ se pregătesc să îl înregistreze ca un produs cu indicație geografică protejată.
Usturoiul este folosit în ciorbă, cuvântul pentru multe supe din România care conțin legume și carne, cum ar fi ciorbă de burtă sau versiunea mai ușoară, ciorbă rădăuțeană făcută cu pui. Până și tradiționalii mici românești își datorează gustul suculent și savuros unei cantități generoasă de usturoi.
Pe lângă faptul că este un ingredient esențial în bucătăria românească, usturoiul a fost considerat de mult timp o plantă magică. În ajunul Sfântului Andrei (patronul României), pe 29 noiembrie, se crede că usturoiul îi protejează pe oameni de strigoi și moroi, spiritele rele care bântuiesc casele. Cu ocazia acestei sărbători, pe care jurnaliștii britanici o numesc ”Un fel de Halloween românesc”, locuitorii din zonele rurale, mănâncă usturoi și îl pun la feresre și uși pentru a se proteja.
„Datorită proprietăților sale de vindecare ca remediu alternativ, usturoiul a primit și alte atribute simbolice ca plantă ritualică, cu rol apotrop de protecție”, a explicat Ana Iuga, etnolog la Muzeul Țăranului Român.
Dar lucrurile nu se opresc aici, în România, usturoiul este considerat un medicament mai puternic decât majoritatea antibioticelor, datorită unui compus numit allicin (eliberat când usturoiul este tăiat sau zdrobit), care are proprietăți similare cu penicilina. Astfel că felurile de mâncare, precum supa de usturoi, sunt folosite pentru a combate gripa.
Deci, indiferent dacă vampirii există sau nu în România, usturoiul cu siguranță nu este o legendă și poate fi găsit în alimentație, medicină și folclor, concluzionează BBC.