Tragedia s-a petrecut vineri seara, atunci când, doi agenți din orașul Sângeorz-Băi au intervenit pentru aplanarea unui conflict la o locuință. Doar că, în momentul în care patrula de poliție a încercat să-l conducă pe agresor la secţie, lucrurile au degenerat. Tânărul i-a atacat pe cei doi polițiști cu o bâtă, lovindu-l pe unul dintre ei în zona capului. Când și-a văzut colegul la pământ, agentul l-a somat, tragând în aer două focuri, după care a tras în direcția acestuia. Ionuț Petrașc a murit, ulterior, la spital din cauza rănilor.

Scenele sângeroase vin la scurt timp după ce la Rădăuți, Suceava, un luptător al trupelor speciale ale poliției a fost lovit în cap cu sabia de un interlop. Valul de agresiuni asupra polițiștilor ridică din nou problema folosirii de către aceștia a armamentului din dotare.

Românii sunt de acord ca polițiștii să folosească arma

La câteva ore de la incidentul în urma căruia agresorul a fost împușcat, iar unul dintre polițiști a ajuns în stare gravă la spital, cu un traumatism cranio-facial, pe rețelele de socializare sute și mii de români și-au spus părerea. Cel mai mulți dintre aceștia sunt de acord ca oamenii legii să tragă cu arma atunci când sunt atacați sau când situația o impune.

S-a ajuns ca în zilele noastre să nu mai ai jenă de absolut nimic. Ni se pare normal să dai într-un agent de poliție, să îl înjuri, să pui un așa-zis „moș nicolae” să sperie în ultimul hal un copil de câțiva anișori și exemplele pot continua la nesfârșit din păcate. DA! Și eu îl susțin pe acest agent și pe toți ceilalți, dacă aplică legea în mod corespunzător!”, spune Paul Gabriel pe Facebook.

Dacă polițistul a acționat legal, are tot respectul meu”

Un alt internaut, Adrian, susține: ”Dacă polițistul a acționat legal…are tot respectul meu, nu pentru că a omorât un om, ci pentru că a avut curajul să aplice legea cu tot ce implică și toate urmarile care pot apărea” Și mesaje de agest gen pot continua.

Părerile românilor se referă și la posibilitatea ca, în unele cazuri, să fie comise abuzuri. ”DAR … SĂ FIE JUSTIFICAT … fiindcă e ușor să alunecăm spre abuzuri … în cazul traficanților … și celor care folosesc săbii etc pt a ataca 3 gloante grupate în ochi și unul în frunte”, precizează și Bogdan Mircea.

”Trebuie să susținem adoptarea unor legi corecte”

Pe de altă parte, sunt nenumărate discuții cu privire la situațiile în care polițiștii pot folosi armamentul din dotare. Legea se referă în general la aceste situații, astfel că unele moficări aduse normelor în vigoare ar fi binevenite. Lucrul acesta a fost observat și de către cei care au comentat pe Facebook despre incidentul din Bistrița.

Nu cred că e vorba dacă susținem sau nu un agent de poliție care a împușcat pe unul care îi amenința viața! Cred că trebuie să susținem adoptarea unor legi corecte care să stabilească pedepse dure pentru astfel de teribiliști și măsuri clare de punere în aplicare de către polițiști! Dacă avem legi și proceduri, trebuie identificat de ce avem polițiști în spitale sau care au fost în situații asemănătoare și au ales să își pună viața în pericol în loc să aplice măsurile legale pentru astfel de situații”, spune Daniel.

Lege: ”Armele de foc constituie mijlocul extrem folosit pentru imobilizarea persoanelor”

Și că tot veni vorba de legislație, în acest moment lucrurile se desfășoară după manualul de bune practici, pe care organizația APADOR_CH l-a făcut public după doi ani de procese cu Inspectoratul General al Poliției Române. ”Armele de foc constituie mijlocul extrem folosit pentru imobilizarea persoanelor și se utilizează în condițiile legii dacă celelalte metode nu au avut efectul scontat. Nu se scoate armamentul de foc decât pentru a fi folosit în mod legal”, se precizează în manualul polițiștilor.

Poate că introducerea clară în textul de lege a situațiilor în care omul legii poate folosi pistolul ar reduce semnificativ astfel de situații în care atât polițistul, cât și infractorul au de suferit. De altfel, în această perioadă se discută, inclusiv cu organizațiile pentru apărarea drepturilor omului, despre îmbunătățirea legii, respectiv a normelor după care se ghidează agentul din stradă.

CITIȚI ȘI:

Noul episcop al Hușilor, despre ”crăciuni” cocacolizați de reclamele păcătoase și „crăciuniţe” îmbrăcate tocmai pentru a ne murdări privirea şi inima

 

Un preot din Iași a făcut din Facebook cel mai bun enoriaş

 

 

Urmărește-ne pe Google News