Cuprins:
România, la coada clasamentului
Conform datelor Eurostat, 64,7% dintre pensionari au renunțat la muncă, în timp ce 22,4% nu lucrau de dinainte să atingă vârsta de pensionare.
În România, situația este și mai accentuată. Țara noastră a înregistrat cea mai mică pondere de persoane care au continuat să lucreze după pensionare, doar 1,7%, iar potrivit datelor publicate de Eurostat, „mai mult de jumătate dintre ei au făcut-o din motive financiare”.
Contrastul cu țările baltice
În contrast puternic cu România, țările baltice au înregistrat cele mai mari procente de pensionari care au continuat să muncească: Estonia (54,9%), Letonia (44,2%) și Lituania (43,7%). Aceste cifre arată diferențe semnificative în abordarea muncii după pensionare în diferite părți ale Uniunii Europene.
Studiul Eurostat a analizat și motivele pentru care unii pensionari aleg să continue să lucreze.
Motivul pentru continuarea muncii după pensionare pentru peste 35% dintre vârstnicii europeni este plăcerea de a lucra și de a fi productiv.
Necesitatea financiară reprezintă un motiv pentru peste 28% dintre europeni iar dorința de integrare socială este motivul pentru continuarea carierei după pensie pentru mai mult de 11% dintre europenii pensionari. Atractivitatea financiară a muncii reprezintă un motiv pentru continuarea muncii pentru doar 9% dintre europeni.
Variații între țări
Motivațiile variază semnificativ între țările UE. De exemplu, în Danemarca (61,0%), Țările de Jos (59,6%) și Italia (51,7%), majoritatea pensionarilor care continuă să lucreze o fac din plăcere.
În schimb, în Cipru (68,6%), România (54,3%) și Bulgaria (53,6%), necesitatea financiară este principalul motiv.