O excursie la Roma înseamnă vizite la muzeele Vaticanului, la bisericile încărcate de opere de artă, la Colosseum, la Fontana di Trevi sau la Columna lui Traian. Pentru a nu rata nici unul dintre aceste obiective propuse, dar și multe altele, turistul se mișcă de colo-colo cu transportul în comun, rețea gândită în așa fel încât să acopere de la o periferie la alta întregul oraș istoric.
De lucrul acesta profită și bandele de hoți care nu au o clipă de liniște, mai ales într-o capitală care atrage ca un magnet, 12 luni pe an, milioane de turiști din toată lumea. Solidari cu musafirul care le vizitează țara, polițiștii de pe străzi, hotelierii, patronii de cafenele și restaurante, vânzătorii de la tonete și chiar localnicii îi avertizează pe turiști de pericolul care planează asupra lor.
”Metroul și autobuzele sunt raiul hoților. În special pe linia de autobuz 62 care traversează orașul de la un capăt la celălalt sunt cei mai mulți hoți de buzunare. Sunt mulți, înconjoară victima și, chiar și prin violență, o jefuiesc. De regulă fură ce pot din genți dar au existat și cazuri în care bandiții au smuls lănțișoare de la gâtul femeilor sau le-au luat poșetele și rucsacele cu totul. De aceea, în autobuze, geanta trebuie ținută în față, pe burtă, cu mâinile pe ea”, este avertismentul autorităților care au plantat forțe de ordine, înarmate, la tot pasul.
Polițiști și militari înarmați sunt la tot pasul pe străzile Romei
În puncte strategice ale orașului au fost ”plantați” polițiști locali, ai poliției statale, carabinieri, militari ai forțelor armate care, chiar dacă stau cu degetul pe trăgaciul armei automate, răspund amabil oricărei întrebări legate de indicații turistice și de siguranța personală a turistului. Din cazuistică, italienii au realizat că bandele români care cutreieră orașul la ”vânătoare” de turiști au un adversar de temut de care, vrând-nevrând, trebuie să țină cont. Este vorba de sud-americani, și ei ”artiști” în a goli buzunarele celor care se duc să se relaxeze în Cizmă.
”Hoții care vin România își împart zonele de influență cu sud-americanii. Pentru a nu exista conflicte majore între bande, cum s-a întâmplat în trecut când românii sau împușcat cu albanezii, înțelegerile cu sud-americanii se respectă tacit”, a povestit un reprezentant al autorităților italiene.
Cerșetorii români sunt poligloți
Firește, pentru ca tabloul să fie complet, de pe străzile Cetății Eterne nu lipsesc cerșetorii români. Acoperiți din cap și până-n picioare de zdrențe, ei imploră un bănuț în mai toate limbile pământului – alea mai cunoscute -, firește, cu greșelile inerente de exprimare!
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!