Libertatea a vorbit cu unul dintre autorii studiului, Jon Jachimowicz, asistent universitar la Harvard Business School, pentru a vedea care sunt principalele rezultate ale sondajului la care au participat peste 100.000 de respondenţi.
Oamenii din întreaga lume sunt în proporţii covârşitoare de acord cu măsurile de distanţare socială, dar majoritatea crede că cei din jur nu le respectă suficient, susțin cercetătorii din grupul format din oameni de ştiinţă de la 12 universităţi din lume.
Aceste percepţii greşite fac ca oamenii să fie mai stresaţi, să se teamă că nu se face tot ce trebuie pentru combaterea răspândirii virusului şi duce chiar în situaţia extremă în care autorităţile relaxează prematur restricţiile, cum este cazul acum în SUA.
Consens larg pentru restricţii
Grupul de 14 profesori şi oameni de ştiinţă a lansat un sondaj internaţional, care urmăreşte percepţiile oamenilor despre coronavirus şi reacţia autorităţilor. Rezultatele au fost cumva neaşteptate.
Există un larg consens public. Dacă întrebăm oamenii despre măsurile care au trebuit să fie luate pentru a opri răspândirea acestei boli, o majoritate uriaşă a oamenilor este în favoarea lor.
Jon Jachimowicz, profesor la Harvard Business School:
În România, cam două treimi dintre oamenii care au completat sondajul cred că reacţia autorităţilor a fost suficientă (peste media globală, de circa 58%) şi numai 5% dintre români cred că măsurile au fost excesive.
“Cred că uneori tindem să ne concentrăm asupra celor care nu sunt de acord cu unele măsuri şi să îi scoatem în evidenţă, dar în realitate e un larg consens. Se întâmplă în toată lumea. Nu e un fenomen local. Cetăţeni din toate ţările lumii înţeleg importanţa acestor măsuri”, spune Jon
Jachimowicz.
La nivel global, aproape 80% dintre oameni sunt de acord cu închiderea magazinelor şi instituirea carantinei. Problema este că ei cred că doar ei gândesc aşa, nu şi cei din jur.
“Dacă te uiţi la datele cu privire la susţinerea interzicerii adunărilor publice de orice fel, peste 90% din oameni spun că asta e important, dar dacă îi întrebi câţi dintre compatrioţii lor sunt de acord cu asta, procentajul scade cu 15%”.
Românii, printre cei mai anxioşi
Studiul arată că oamenii care spun că respectă măsurile, dar cred că cei din jur nu o fac, au depresie, probleme cu somnul şi probleme de concentrare.
“Cu cât sunt mai mari percepţiile greşite, cu atât cred mai puţin oamenii că celor din jur le pasă de măsuri şi cu atât sunt mai îngrijoraţi cu privire la sănătatea lor şi a familiei, iar asta este o problemă pentru sănătatea noastră psihică”, spune profesorul.
Întrebaţi în ce măsură cred că reacţia publică a fost insuficientă pentru limitarea răspândirii virusului, românii s-au situat pe locul 3 în lume, după India şi Republica Dominicană. La polul opus, cei mai relaxaţi au fost chinezii, cehii, filipinezii şi sud-coreeni.
Avertisment pentru autorităţi
Aceste percepţii greşite, că oamenilor nu le pasă suficient, nu sunt periculoase doar pentru cetăţenii obişnuiţi, ci şi pentru decidenţi.
“Pentru că împărtăşesc aceleaşi percepţii, pericolul pentru decidenţi este să ia hotărâri în funcţie de ce îşi imaginează ei că oamenii vor, nu în funcţie de ce vor oamenii cu adevărat. Rezultatul este că decidenţii sunt foarte atenţi la ce ei consideră că nu este universal acceptat şi ajung să relaxeze restricţiile prematur”, spune profesorul Jachimowicz.
El afirmă că studiul poate să-i ajute pe decidenţi să realizeze aceste capcane, dar şi să liniştească publicul: lumea respectă măsurile în mai mare măsură decât ar părea.
Oportunitatea este ca media să comunice şi să reducem acest decalaj între ce cred oamenii şi ce îşi imaginează că cei din jur cred. Să înţeleagă faptul că există un consens.
Jon Jachimowicz, Harvard:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro