Românii vor avea o nouă sărbătoare, pe 25 septembrie: Ziua dăruirii, în care se vor organiza programe și manifestări culturale, educative, artistice și de voluntariat, cu caracter social. „Dăruirea este, înainte de toate, un act profund și personal, izvorât dintr-o nevoie umană, aceea de a fi bun, generos”, spune inițiatorul proiectului care a devenit lege, senatorul Niculae Bădălău.
„Scopul promovării acestei inițiative legislative este acela de a crește repsonsabilitatea cetățenilor de toate vârstele, de a servi toate segmentele societății, de a contribui la o moștenire culturală care trebuie amplificată, de a încuraja generozitatea și implicarea socială prin instituirea unei Zile a dăruirii”, spune Bădălău în expunerea de motive.
Ziua Dăruirii înseamnă a încorpora soluții de tipul: donații de bani, alimente, produse, timp, activități de voluntariat, promovarea produselor locale, prin schimburile de produse între comunitățile locale, dezvoltarea spiritului civic în cadrul comunităților locale, încurajarea de donare de sânge”, enumeră inițiatorul propunerile de ‘activități care ar putea să aibă loc în această Zi a Dăruirii.
Potrivit propunerii legislative, de ”Ziua dăruirii” pot fi organizate de către autorităţile publice centrale sau locale şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice programe şi manifestări culturale, educative, artistice, de voluntariat, cu caracter social.
„Autorităţile administraţiei centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor prevăzute anterior în limita alocaţiilor bugetare aprobate”, prevede actul normativ.