„Sunt ferm convins că, cu ajutorul dumneavoastră, proiectul de suflet al nostru, al tuturor românilor, dar în acest moment şi proiectul de suflet al doamnei ambasador a Statelor Unite în România, renunţarea la vizele şi programul Visa Waiver, va deveni realitate din anul 2025”, a spus Marcel Ciolacu în cadrul unei recepţii unde s-a întâlnit cu români stabiliţi în SUA, potrivit Agerpres.

„Nu vom putea depăşi această provocare fără ajutorul dumneavoastră şi fără implicarea dumneavoastră personală”, a adăugat el.

Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a spus în septembrie că românii vor putea călători în SUA fără vize de la 1 decembrie 2025, iar anunțul oficial va veni peste un an și jumătate, adică la începutul anului 2025. Și Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la Bucureşti, a declarat că România va adera la programul Visa Waiver cel mai devreme la începutul anului 2025, dar a precizat că nu poate oferi garanții.

Premierul Marcel Ciolacu este într-o vizită oficială de 4 zile la Washington şi la New York până miercuri, 6 decembrie, împreună cu o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul apărării, Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul economiei, Radu Oprea.

Şeful Executivului se va întâlni cu secretarul de stat american Antony Blinken, cu secretarul apărării Lloyd Austin şi cu secretarul pentru energie, Jennifer Granholm.

Condiție pentru ridicarea vizelor: rată de respingere de 3%

România încearcă de mai mulți ani să fie acceptată în programul Visa Waiver, astfel încât viza pentru SUA să nu mai fie necesară pentru călătoriile de mai puțin de 90 de zile. Până acum însă, țara noastră nu a reușit să atingă pragul minim cerut de americani privind rata de refuz a vizelor, adică 3%.

În 2019, rata de respingere a fost de 9%, în 2020 a fost de 10%, iar în 2021 de 17%, procent care s-a păstrat și anul trecut, în 2022.

Ministerul Afacerilor Externe a oferit încă din 2021 un pliant online cu pașii de urmat pentru a aplica la viza de SUA. MAE a precizat atunci că oamenii nu trebuie să aplice pentru viză dacă nu îndeplinesc condițiile cerute de SUA, altfel procentul de respingere va rămâne ridicat.

România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver.

 
 

Urmărește-ne pe Google News