Crima a avut loc pe 6 aprilie. Colegul de apartament al lui Ion P. s-a întors acasă, după o săptămână de vacanță, și a găsit trupul fără viață al bărbatului. Fusese ucis cu mai multe lovituri de cuțit. P. era cunoscut în comunitatea românească din Anvers sub porecla „Chinezul”, iar în cartier vecinii îl știau drept „omul cu husky”.
Poliția Judiciară Federală (FGP) a demarat o anchetă și a identificat rapid un suspect: Alexandru-Florin J. Acest român nu lucra de mult la Anvers și a rămas și el în apartament. Vecinii le-au spus polițiștilor că au auzit zgomot la începutul acelei săptămâni, dar nu au văzut pe nimeni.
Alexandru-Florin J. a fugit în România, după crimă, și a fost arestat în iulie lângă Constanţa, şi predat autorităților judiciare belgiene la scurt timp după aceea. În timpul primului său interogatoriu, el a negat că a avut vreo legătură cu crima. Dimpotrivă, a susținut că el și Ion au fost victimele unei tâlhării violente, niște bărbați înarmați și mascați intrând în casă peste ei. J. a susținut că a fugit în România de frică.
Potrivit lui Cédric Monheim, avocatul românului, declarația inițială a fost o reacție emoțională de panică. „Clientul meu și-a asumat acum responsabilitatea și și-a ajustat declarațiile”, spune el. „Ceea ce s-a întâmplat în apartament a fost doar între clientul meu și victimă”.
Așadar, nicio tâlhărie, ci o ceartă care a scăpat serios de sub control și s-a încheiat cu o înjunghiere fatală. „Clientul meu a oferit versiunea lui despre fapte, astăzi (marți, n.red.). Ancheta va trebui să arate cum a început conflictul și cine a răspuns cui”, spune Monheim. „Ceea ce este sigur este că și clientul meu a fost rănit. A fost dus la spital pentru îngrijiri, în aceeași seară”.
Reconstituirea din Grétrystraat a durat aproximativ trei ore. „S-a întâmplat în prezența judecătorului de instrucție, a parchetului, a anchetatorilor, a experților și a interpreților româno-olandezi. Declarațiile suspectului sunt testate în raport cu toate constatările obiective din dosar. Reconstituirea completă a fost înregistrată și audiovizual”, spune purtătorul de cuvânt Kristof Aerts, de la Parchetul Anvers.
La reconstituire au participat și două surori ale lui Ion P., ca părți civile. Cu puțin timp înainte de final, au părăsit emoționate perimetrul stabilit. „Am venit aici din România, special pentru a-mi susține sora, dar a fost prea mult pentru noi”, spune una dintre ele. „Ceea ce a spus bărbatul azi a fost o minciună!”, completează românca.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro