5 milioane de români muncesc și trăiesc peste hotare,
permanent sau sezonier. Și când li s-au deschis porțile străinătății, cei mai
mulți s-au angajat în agricultură. Era până la urmă o muncă pe care știau să o
facă, din care trăiseră și acasă. Doar că pământul de acasă te cheamă și unii
aleg să se întoarcă acasă să-și lucreze terenurile moștenite de la părinți și
lăsate pârloagă atâția ani.

Paul Basoc împreună cu angajații săi înconjurați de plante

Cu acest fenomen s-a întâlnit, în ultimii ani, bistrițeanul Paul Basoc, fondatorul primului laborator certificat de plante in vitro. Românii au început să vină la el să cumpere plante pentru grădinile lor.

Clienți cu plantații de alun, mure zmeură

Alun, mure, afine, zmeură, acestea sunt cele mai căutate soiuri pentru micii întreprinzători. La aceste culturi se pare că găsesc mai ușor cui să vândă recolta.

“În ultimii ani, am mulți clienți români care lucrează în Anglia, Spania, Italia, vin și își folosesc terenurile și investesc în partea de agricultură. Am foarte mulți clienți care au făcut plantații de afine, mure, nuci, de aluni avem multe comenzi. Pentru că s-au săturat să muncească în afară pe plantația altuia, să ia o mie de euro, când poate câștiga 25-30 de mii de euro pe plantația lui. Un hectar de alun, dau un exemplu, îți poate aduce 25-30 de mii de euro anual”, explică omul de afaceri.

Plante din laboratorul lui Paul Basoc

Un avantaj este că de multe ori le oferă celor care
cumpără plante din laboratorul său și piața de desfacere. “Omul, când se
hotărăște să vină din afară, se hotărăște să se întoarcă acasă, degeaba face o
plantație de afin dacă nu are cui să o vândă. Și atunci noi încercăm să
închidem cercul ăsta și să-i oferim și contracte pentru produsul finit”, mai
spune Paul Basoc.

Cum să faci primul milion… de plante

Paul Basoc lucrează de 11 ani în agricultură, în
producția pomilor și a arbuștilor. Și treptat n-a mai putut face față
comenzilor, cu toate că avea multe răsaduri, cererea tot creștea. Prin metoda
clasică de creștere a plantelor nu reușea să atingă cantitatea cerută de clienți.
Așa că a început să bată laboratoarele de la institutele de cercetare ca să
găsească soluții.

“Principalul scop a fost la început să putem răspunde la cereri, dar ulterior ne-am dat seama că proiectele clienților care doreau plantații pe fonduri europene se îndreptau în afara țării, către laboratoare, agreat de UE. Doar multiplicarea in vitro e agreată, pentru că de acolo avem plante virus free, 100% sănătoase, cu un sistem radicular foarte bine dezvoltat, cu rădăcina bine dezvoltată… E o diferență între o plantă produsă clasic și una prin metoda micropropagării in vitro”, povestește Paul Basoc.

Plante din laboratorul lui Paul Basoc

Și anul trecut a atins un milion de plante produse în cei 150 de metri pătrați de laborator din Bistrița. Sute de mii de borcănașe cu lăstari în care crește viața.

Își dorește să producă roșii cu gust ”ca la țară”

“În mare parte producem plantele pe comandă din plante certificate, din lăstari. Mi-aș dori din tot sufletul să pot produce roșiile autohtone care au gustul acela de la țară, cum zicem, dar nu știu dacă își permite lumea să plătească operațiunea producerii plantei in vitro. Costurile sunt mici doar la cantități mari. Dacă vine cineva la noi cineva și are nevoie de o mie de bucăți, probabil va avea prețul de un euro, dacă vine și comandă 300 de mii, probabil va ieși la 0,50 euro. Diferența de preț se face la cantitatea mare”, explică Paul Basoc.

Bărbatul a investit inițial 200 de mii de euro în laborator și în sere și astăzi este singurul laborator din țară care poate oferi plante certificate. Plantele din Bistrița au trecut granițele și au ajuns și pe plantații din Spania sau Grecia. Și, cel mai important, în toată România.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

 
 

Urmărește-ne pe Google News