Calculele sunt făcute pentru un apartament situat într-o zonă semicentrală din Bucureşti, respectiv Budapesta, cu o suprafaţă utilă de 50 mp.
Potrivit celor mai recente date Eurostat, salariul mediu net în România e de 320 de euro, iar în Ungaria, de circa 500 de euro, în condiţiile în care preţul mediu de vânzare al unui imobil din Capitală e de 1.006 euro/mp, iar în Budapesta, de doar 472 de euro/ mp.
Bulgarii stau mai prost
Dacă într-o familie din România, unul din membri, cu un salariu mediu, ar pune lună de lună leafa “la ciorap”, ar trebui să aştepte 13 ani să adune suma necesară achiziţiei unui apartament, în timp ce vecinul ungur ar reuşi să semneze contractul de achiziţie după doar patru ani.
Pe unguri îi ajută nu doar salariul, mai mare decât al nostru, dar şi faptul că în Budapesta sunt cele mai mici preţuri de vânzare la apartamente din Europa.
Dacă vrem totuşi să ne bucurăm de “răul” altuia, ne comparăm cu bulgarii: cu o leafă medie de 213 euro păstrată intactă lunar, abia în 16 ani reuşesc să adune necesarul cumpărării unui apartament în Sofia.