Daca ministrului de finante ori primarului general li s-ar cere sa deschida punga si sa scoata vreun milion de euro pentru cheltuieli sociale, ar fi in stare sa inghita cheia de la trezorerie si sa jure ca n-au un sfant. Ca banul public e putin si dramuit. Exista insa un domeniu in care statul e, de voie, de nevoie, deosebit de generos, acoperind gauri imense facute de tot soiul de banditi sau functionari publici. Cu nume si prenume. Dupa crahul Bancorex, contribuabilii au platit creditele de vreo doua miliarde de dolari nerambursate de sumedenie de politisti, magistrati, politicieni. De ani buni, tot din buget, adica din buzunarele contribuabililor, sunt achitate nenumarate despagubiri stabilite de instante, in urma neglijentelor ori abuzurilor unor magistrati sau functionari publici.
CEDO pronunta pe banda rulanta condamnari ale statului roman pentru incalcarea drepturilor unor cetateni (neretrocedarea proprietatilor, arestari abuzive, ingradirea liberului acces la justitie etc.), nici unul din cei vinovati neplatind nimic, iar banii fiind smulsi tot din buget. Ba, uneori, responsabilii sunt chiar promovati, cum e cazul sefului DNA, Daniel Morar. Ultima somatie, dupa ce, in balciul Parcul Bordei, lui Costica Constanda i se stabilise o desdaunare de 17 milioane de euro, vine dinspre Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a decis ca fratii Paunescu, ‘cumparatori de buna credinta ai complexului hotelier Lido, care recent, dupa sapte ani de procese, a fost retrocedat fostilor proprietari, au de primit de la AVAS, Ministerul de Finante si Primaria Capitalei despagubiri de 70,9 milioane de euro. Plus alte daune. Evident, nimeni din cei ce au taraganat retrocedarea nu va pati nimic si nu va plati in solidar barem un cent. Doar exista pagubitul de serviciu: contribuabilul roman.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!