Chiar daca cumparati un bilet la un spectacol sau o carte, bagati cativa lei si in bugetul statului. Pentru ca fara sa stiti, cotizati din belsug la stat pentru orice ati cumpara sau consuma. ,,In acest mod, discret, consumatorii participa la bugetul de stat cu 136.000 miliarde lei estimat pe anul 2003 a se incasa numai pentru TVA si accize. Si asta fata de numai 59.154 miliarde lei, cat este estimat impozitul pe venit, platit la vedere direct din buzunarul cetatenilor,,, afirma Justinian Cucu (foto), directorul societatii Global Tax Management.
Dintr-un calcul simplu, expertul fiscal apreciaza ca romanul plateste zeci de taxe de care nici nu are habar.
Orice persoana care obtine un venit stie ca plateste din castigul ei impozit si cotizeaza la bugetul asigurarilor sociale, bugetul asigurarilor de sanatate si la bugetul asigurarilor pentru somaj.
La capitolul taxelor pe care stie toata lumea ca trebuie sa le plateasca statului sunt impozitele locale: pentru casa, pentru teren si pentru masina. Dar, la bugetele locale se mai platesc nu mai putin de 11 taxe si impozite, in afara celor pe proprietate, se dau bani pentru drumuri, spectacole, reclame si lista poate continua.
Romanul plateste taxe de timbru pentru activitatea notariala, taxe judiciare si extrajudiciare de timbru. Numai ca acestea ascund, la randul lor, sub aceasta titulatura alte zeci de taxe functie de fiecare situatie in parte. Si lista nu se opreste aici. Romanul plateste taxe pentru timbrul literar, timbrul cinematografic, timbrul teatral, timbrul muzical, timbrul artelor plastice. Toate acestea se calculeaza in cota procentuala din pretul de vanzare a unei carti, a biletului de intrare, din pretul de vanzare a operelor de arta.
In lista realizata de Justinian Cucu se regasesc si taxele pe care cetatenii le platesc pe servicii, cum ar fi taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor, taxa pentru eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor, taxe pentru cereri si brevetele de inventie, taxa de inscriere si de abonament pentru Societatea Romana de Radiodifuziune. Nici un serviciu nu ramane netaxat, chiar daca prestatorii acestor servicii obtin resurse de la buget, adica din impozitele platite de contribuabili