„Dinspre Marea Mediterana a patruns aer cald – la inaltime, iar dinspre Campia Rusa, strict, in apropierea suprafetei solului, aer rece, pe langa rama exterioara a Carpatilor Orientali si dinspre Buzau si Rimnicu Sarat, inspre Campia Romana si cea mai mare parte a Olteniei. Este o situatie de inversiune termica, ce rezulta si din diferentele termice, notabile, de la sfarsitul saptamanii trecute. Sambata si duminica, 6…7 decembrie, la Sinaia si Predeal erau 7…9 grade, la Bucuresti, Giurgiu si Craiova, in jur de 1 grad, iar in Dealurile de Vest si in Maramures, 12…14 grade la amiaza”, a notat Romica Jurca.
Aceasta a adăugat: „De-a lungul timpului, au mai fost astfel de perioade, poate nu asa de lungi. N-a fost soare, la Bucuresti, in perioadele: 29 decembrie 2012 – 9 ianuarie 2013, 6 – 19 februarie 2013, 20 februarie – 10 martie 2014”.
Romica Jurca a încheiat: „Mai de mult, situatii similare au fost in 1982, 1986, 1987, tot la sfarsit si inceput de an. In 2003, au fost temperaturi scazute si intervale lungi fara soare, pana in 27 aprile. Dupa aceea, vremea a devenit frumoasa si s-a incalzit, asa incat, in 2 zile a inverzit totul si au inflorit pomii. Atat cei ce infloreau mai devreme, cat si cei ce infloreau mai tarziu, respectiv corcodusi, meri, peri, pruni, caisi, ciresi, visini”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro