Protestul a fost organizat de Platforma civică Aresel , iar într-un comunicat în care se anunța protestul, membrii ONG-ului spune că ”un astfel de discurs incită la ură de clasă şi de rasă. Primarul Dorin Florea nu numai că îşi arată dispreţul faţă de persoanele care fac parte din grupuri vulnerabile şi defavorizate („săraci” şi „ţigani”), dar propune cu nonşalanţă politici publice de control al vieţii intime/private şi de purificare socială, inspirate de doctrina şi politicile naziste”.
Protestatarii îi cer primarului Dorin Florea să îşi ceară public iertare, atât comunităţilor de romi, cât şi tuturor cetăţenilor pentru declaraţiile sale și să își dea demisia.
”Primăria a fost notificată în data de 15 ianuarie cu privire la desfăşurarea acestei acţiuni de protest. În spiritul democratic şi ca dovadă că îşi sprijină cetăţenii, conform obligaţiilor legale privind adunările publice, sperăm ca instituţia să coopereze la buna desfăşurare a protestului”, au transmis organizatorii, precizând că protestul paşnic din faţa Primăriei Târgu Mureş va începe la ora 16.00.
Potrivit organizatorilor, sunt aşteptaţi peste o mie de oameni din comunităţile de romi din Târgu Mureş, activişti şi membri ai asociaţiilor şi ONG-urilor civice şi pe probleme de drepturile omului.
Protestul vine după ce, luni, primarul Dorin Florea a postat pe Facebook un mesaj în care spune că indemnizația de creștere a copilului ar trebui acordată în alt mod decât în prezent și propune introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aibă copii. Astfel, edilul crede că astfel se vor evita situațiile în care sunt aduși pe lume copii doar ca părinții să aibă o sursă de venit.
„Nimeni nu se poate opune dorinţei de a avea un copil, însă populaţia trebuie conştientizată că responsabilitatea creşterii şi formării unui copil este uriaşă. De mai bine de şase ani, am atras atenţia asupra acestor aspecte, dar se pare că pe nimeni nu interesează”, precizează edilul Dorin Florea.
Primarul Dorin Florea propune „introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii” care să ţină cont de următoarele lucruri:
- dovada unui loc de muncă şi a unei locuinţe stabile;
- situaţie financiară acceptabilă;
- un nivel de educaţie minim stabilit prin lege;
- vârsta minimă la care un adult să devină părinte etc
Foto: Facebook/ Petre Florin Manole
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro