Aproximativ 20 de persoane au fost arestate marți dimineață după ce au atacat comunitățile de romi cu arme improvizate ca urmare a răspândirii zvonurilor despre camioneta alba care răpește copii, scrie BBC News.
Pe rețelele de socializare și pe Whatsapp a circulat în ultimele săptămâni un mesaj în care se vorbește de un bărbat într-o camionetă albă (roșie sau galbenă în unele regiuni) care răpește copii pentru a-i obliga să se prostitueze sau pentru a le prelua organele. În unele mesaje se scrie că mașina este de origine română sau bulgară.
Un fake news similar a circulat în anul 2012 în Belgia și vorbea despre trei români care au încercat să răpească un copil în orașul Searing. În 2014, o versiune care circula în Germania vorbea de doi bărbați, români sau bulgari, care au încercat să răpească mai mulți copii, pentru trafic de organe. Toate aceste zvonuri s-au dovedit a fi false, scrie Le Liberation.
În Franța, fake news-ul a fost demontat de polițiștii parizieni, ca urmare a atacurilor violente asupra taberelor de romi. Aceștia au spus că în suburbiile Parisului s-a creat o adevărată „psihoză”.
„Zvonurile despre răpirea copiilor cu o camionetă sunt complet nefondate. Nu s-au dovedit răpiri”, a transmis poliția din Paris. „Nu mai distribuiți aceste informații false, nu instigați la violență”, se mai arată în mesajul autorităților.
Atacurile asupra comunității rome au avut loc în suburbiile Clichy-sous-Bois si Bobigny, la nord-est de Paris.
Televiziunea franceză anunță că în jur de 70 de persoane înarmate cu bâte de baseball, cuțite și pietre au atacat familiile de romi din aceste zone.
Unul din romii români care au căzut victime agresiunilor au povestit pentru presa franceză că îi este frică să mai iasă inclusiv pentru a merge să cumpere pâine, de teama atacurilor.
Legenda urbană a răpitorului cu camionetă
O persoană care răpește copii cu o camionetă este o imagine bine cunoscută, aproape stereotipică. Sute de rapoarte și avertismente similare abundă mediul online din toată lumea.
În România este legenda „ambulanței negre”.
Ziarul Libération din Franța spune că povestea „a bântuit webul de ani de zile” în Belgia, Germania și Franța, iar publicația australiană ABC News a numit-o „mit urban” încă din 2009.
Anina Ciucu, avocat și purtător de cuvânt al comunității rome, a declarat, potrivit Le Parisien, că „aceste zvonuri despre o paranoie extrem de irațională s-au răspândit extrem de repede, pentru că reflectă un stereotip vechi, o frică profundă, ancestrală, a romilor care, prin însăși natura lor, sunt hoți pentru copii”.
Fotofrafie ilustrativă: 123rf.com
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!