„Romprest va mobiliza imediat toate resursele alocate serviciului pentru ca, pe măsură ce autospecialele se vor descărca la stația de sortare, să intre în program de colectare a deșeurilor care s-au acumulat în sector începând cu data de 1 iunie 2021, data la care accesul la stațiile de sortare agreate a fost interzis. Astfel, prin acordul comun al operatorilor de salubritate autorizați, această situație de blocaj a fost dezamorsată”, a transmis Romprest.

Operatorul arată că va începe imediat colectarea gunoaielor care stau pe străzile din Sectorul 1 de cinci zile, fapt ce afectează sute de mii de bucureșteni.

De asemenea, Romprest a făcut un un apel către administrația locală de la sectorul 1 pentru a ajunge la un acord pentru plata datoriilor, astfel încât activitatea de salubrizare a sectorului să poată continua.

„Așteptăm ca autoritățile abilitate să își asume responsabilitățile care le revin și să asigure funcționarea acestui serviciu public care se prestează în regim de continuitate, prin finanțarea și asigurarea unui cadru contractual și legal predictibil, pentru a menține starea salubră și implicit sănătatea populației. Facem un apel la înțelegere și colaborare, atât către populație cât și către Poliția locală, în sensul de a sprijini operatorul delegat în demersul său de a reintra în regim normal de colectare”, a transmis Romprest.

Clotilde Armand: „Cu mafia nu se negociază”

Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat sâmbătă seară, pe Facebook, după anunțul Romprest, că va depune plângere penală împotriva operatorului de salubritate.

„Înțeleg că operatorul de salubritate a anunțat că reîncepe să strângă gunoiul din sector și a recunoscut vina pentru șantajul creat în aceste zile în care nu a ridicat gunoiul. Da. Iată că am avut dreptate!”, a scris edilul pe Facebook.

„Legea spune foarte clar că este interzis să întrerupă serviciul de salubrizare și administratorilor companiei le-a fost frică să mai continue cu șantajul. Dar lucrurile nu vor rămâne așa. Toți cei care și-au permis această situație vor răspunde în justiție pentru că au pus în pericol sănătatea populației din sectorul 1”, a mai transmis Clotilde.

Primăria Sectorului 1 va depune plângeri penale pentru infracțiunea de șantaj acționarilor Companiei Romprest Service S.A. și solicită autorităților abilitatea să fie ridicată licența acestui operator. Pentru că România este stat de drept, nu stat mafiot.

Clotilde Armand:

De asemenea, Clotilde Armand a mai anunțat că va solicita Consiliului Local Sector 1 și în justiție rezilierea contractului cu „această companie șantajistă”. „Cu mafia nu se negociază”, a mai scris primarul sectorului 1.

Firma de salubritate Romprest a anunțat marți, 1 iunie, că gunoaiele din sectorul 1 al Capitalei nu vor mai fi ridicate pentru că nu s-au plătit „serviciile prestate”. În replică, primarul Clotilde Armand a spus că „dacă în maxim 24 de ore de la anunțul companiei șantajiste orice fel de gunoi din sectorul 1 nu este ridicat, voi rezilia contractul”.

Într-o emisiune la Digi24, Sorin Velicu, reprezentant Romprest, a acuzat primăria că nu mai plătește facturi din iulie 2020, iar din acest motiv compania nu poate plăti operatorii de sortare și tratare pentru a putea depozita gunoaiele.

În replică, primarul Clotilde Armand susține că toate facturile sunt plătite, iar operatorul de salubritate face „un șantaj” prin acțiunile din ultimele zile.

Conflict de durată

Nu este pentru prima oară când gunoaiele nu sunt ridicate din sectorul 1. Același lucru s-a întâmplat și la finalul lunii noiembrie 2020. Atunci, timp de câteva săptămâni, firma Romprest nu a mai ridicat depozitele necontrolate de deșeuri din sectorul 1, din cauză că primăria avea, la vremea respectivă, facturi neplătite de 94 milioane de lei. Primarul Clotilde Armand a declarat atunci că facturile ar fi umflate și din această cauză nu le plătește.

După aproape o lună de la momentul din care gunoaiele din sectorul 1 al Capitalei nu au mai fost ridicate, firma de salubritate Romprest a anunțat că din 17 decembrie a început o acțiune de colectare a depozitelor de deşeuri de pe domeniul public.

Pe 1 iunie anul acesta, Romprest a anunțat că operatorii stațiilor de sortare/tratare a deşeurilor colectate şi transportate de către companie au limitat activitatea din 22 mai, iar începând cu 1 iunie au suspendat-o integral, din cauza neachitării serviciilor prestate în beneficiul sectorului 1.

Urmărește-ne pe Google News