„Romsilva are printre obiectivele sale şi reconstrucţia ecologică, ca element important în dezvoltarea durabilă a ţării. Am decis direcţionarea unei părţi din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor pentru achiziţia de terenuri agricole cu scopul de a le împăduri şi, astfel, să majorăm suprafaţa fondului forestier, cu implicaţii în creşterea calităţii vieţii în România”, a mai afirmat Pahonțu.

Este pentru prima dată când Regia Naţională a Pădurilor face paşi atât de importanţi în această direcţie. Politica de achiziţie va continua şi în anii următori, concentrându-se pe terenurile agricole degradate, în zone deficitare în vegetaţie forestieră pentru că în acest fel le vom da o întrebuinţare superioară.

„Ne vom concentra pe terenuri agricole degradate, enclave forestiere sau terenuri limitrofe fondului forestier proprietate publică a statului. Noi putem acţiona numai pe terenuri unde este proprietate publică a statului. Evident că ne dorim să cumpărăm suprafeţe din zonele cu deficit forestier”, a mai spus șeful Romsilva.

Achiziția de terenuri agricole în vederea împăduririi se va face în baza unei evaluări realizate de o comisie, constituită la nivel judeţean şi formată din 5 membri, aprobată de către conducătorul structurii teritoriale de specialitate din subordinea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, pentru fiecare judeţ.

În prezent, Romsilva administrează 3,154 milioane de hectare de fond forestier proprietate de stat. De asemenea, mai deţine în administrare 22 de parcuri naturale şi naţionale, o direcţie pentru caii de rasă şi o structură dedicată Muzeului Cinegetic al Carpaţilor Posada.

Urmărește-ne pe Google News