„Prețul pleacă de la 15 lei, inclusiv TVA, la specia molid, cu dimensiunea de 0,7 şi un metru, iar cei care ajung la înălţimea de 3 metri sunt la 25 de lei, în timp ce pentru specia brad, preţul este între 25 şi 35 de lei”, a precizat Boghian.

Preţurile acestea sunt valabile la locurile de recoltare. Dacă sunt transportaţi în pieţe sau în alte locaţii, se adaugă costurile de transport, manipulare şi depozitare, transmite regia.

Iar pentru brazii în ghiveci costurile sunt mai mari: între 100 şi 250 de lei.

Anul trecut, Romsilva a recoltat 34.000 de pomi de Crăciun, din care a vândut în jur de 30.000, a precizat reprezentantul Romsilva.

Boghian a subliniat că orice persoană fizică care doreşte un brad poate să solicite acest lucru la Pepiniera Silvică Cozieni sau la ocoalele silvice din cadrul RNP, Romsilva valorificând, de regulă, pomii de Crăciun de la locul de producere.

Cum se păstrează și cum se aleg brazii de Crăciun

La rândul său, Florian Băncilă, inginer silvic în cadrul Ocolului Silvic Brăneşti, a explicat cum trebuie păstrat un brad în ghiveci pe perioada sărbătorilor de Crăciun, astfel încât să poată fi replantat în curte.

„Ideal ar fi să nu îl ţinem într-un mediu intern cald o perioadă mai mare decât este cea specifică sărbătorilor de Crăciun. Nu trebuie aşezat lângă surse de căldură, trebuie să aibă lumină şi pământul din ghiveci să fie păstrat reavăn, nu neapărat umed, dar datorită temperaturii din interior, apa din pământ se evaporă şi atunci trebuie să păstrăm această umiditate”, a spus acesta.

După această perioadă, bradul trebuie scos din casă într-un loc neîncălzit, dar ferit, până prinde măcar o zi de temperaturi pozitive și soare, apoi poate fi replantat.

Inginerul a dat sfaturi și pentru cei care cumpără pomii de Crăciun din piețe.

„Trebuie să pipăiţi cu degetele acele, dacă e tăiat demult, ele cad imediat. Acesta este principalul element, dar mai trebuie şi să mirosiţi acele. Dacă sunt proaspete, ele emană acel ulei volatil care este esenţa plăcerii de a avea un brad”, a menţionat Băncilă.

Potrivit datelor Romsilva, dintre cei 30.594 de pomi de Crăciun puşi pe piaţă în acest an prin intermediul ocoalelor silvice de stat, 21.814, adică aproape 75%, sunt produşi în pepinierele silvice ale Romsilva, în cadrul unor culturi specializate, iar 8.780 provin din lucrări silvice autorizate.

Urmărește-ne pe Google News